Poznaj przepis na szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach
Weekend rządzi się swoimi prawami. Można pozwolić sobie na pyszne śniadanie do łóżka. Czy może być lepszy początek dnia? Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca…poznaj przepis na szakszukę, czyli nic innego jak jajka sadzone w pomidorach. Do jej przygotowania możesz użyć świeżych pomidorów, pomidorów krojonych z puszki lub passaty pomidorowej. To świetna propozycja na śniadanie, jeśli nie masz znowu ochoty na klasyczną jajecznice czy kanpaki z jajkami na twardo. A może pozostały Ci w lodówce np. otwarte opakowanie pomidorów krojonych lub passaty w trakcie przygotowywania obiadu i chcesz je szybko zużyć. Sprawdzi się także idealnie na kolację, jeśli wrócisz zmęczony i zmarźnięty do domu i masz ochotę na aromatyczne danie na ciepło.
Przepis na szakszukę czyli jajka sadzone w pomidorach (Przepis na 2 porcje):
Poznaj składniki na szakszukę:
- 4 pomidory. Możesz użyć także pomidorów krojonych z puszki lub passaty pomidorowej
- Oliwa z oliwek
- cebulka
- przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, odrobina cukru, świeża bazylia
- 4 jajka
- do podania: pieczywo/ grzanki
Przygotowanie szakszuki krok po kroku:
- Pomidory obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę razem z cebulką.
- Na patelni dodaj oliwę z oliwek, pokrojoną cebulkę, chwilę podsmaż, następnie dodaj pomidory
- Pomidory dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i czosnku granulowanego. Wymieszaj i podsmaż przez około 4 minuty, by odparować wodę
- Na patelni zrób wolną przestrzeń w pomidorach do których następnie wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i podsmaż do momentu, aż białka jajek będą ścięte. Podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem/grzankami.
Wygląda pysznie 🙂 Muszę spróbować
Koniecznie! 🙂 Idealne, rozgrzewające śniadanko na te zimowe poranki 🙂