Sałatka makaronowa z chińskimi warzywami na patelnię i kurczakiem
Przed nami nowy tydzień…Jeśli szukacie fajnego pomysłu na sałatkę/ lunchbox do pracy to już śpieszę dla Was z nowym przepisem do wypróbowania. Sałatka makaronowa z chińskimi warzywami na patelnię i kurczakiem. Sycąca, orientalny smak dzięki chrupiącym warzywom, nieco pikantna, szczególnie jeśli dodacie dodatkowo sosu chilli np. sriracha. Słodkiej nuty dodaje dodatek kukurydzy. Przede wszystkim główną bazę stanowi pełnoziarnisty makaron jako źródło węglowodanów i błonnika, a także kurczak jako źródło białka. Bez wątpienia ta sałatka doskonale nasyci Was na kilka godzin pracy. Fajnie sprawdzi się także jako posiłek okołotreningowy.
Przepis na sałatkę makaronową z chińskimi warzywami na patelnię i kurczakiem:
Składniki na ok 4 porcje:
- Makaron pełnoziarnisty np. penne ok 150g
- Pierś z kurczaka 200g
- Mrożone warzywa na patelnie 250g
- ½ puszki kukurydzy
- ½ opakowania przyprawy gyros
- 1/3 szt cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sos chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Chińskie mrożone warzywa podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i szczypty soli.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą „Gyros”.
- Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kurczaka i smażyć ok. 8-10 minut do momentu,
- W między czasie ugotować makaron al dente.
- W dużej misce dodać makaron, warzywa z patelni, mięso, kukurydzę. Całość wymieszać oraz skropić odrobiną soku z cytryny. Sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.
Subskrybuj
0 komentarzy