Sałatka makaronowa z tuńczykiem i rukolą
Ostatnio dużo się u mnie dzieje. Dlatego posiłki muszą być prostsze niż proste Jedzenie to paliwo dla ciała- mimo braku czasu dobrze zadbać o regularność posiłków! Makaron pełnoziarnisty, tuńczyk, pomidorki koktajlowe, oliwki, garść rukoli i pestki słonecznika- recepta na pyszny i zdrowy posiłek- na 2 śniadanie, do pracy czy kolację 1 10 minut…czyli tyle ile gotujemy makaron Sałatka z tuńczykiem nie musi być nudna! Do tego szybka w przygotowaniu i nieskomplikowana! Wiedzieliście, że ryby dobrze jest jeść 2x w tygodniu? Jeśli do tej pory nie stosowałeś tej zasady- warto suplementować kwasy omega-3 w formie tabletek, aby uzupełnić ich niedobory w diecie. Nie masz pomysłu jak przemycić ryby w swojej diecie? Poza obiadami mogą pojawiać się także w formie pasty na kanapki z dodatkiem wędzonej ryby, czy sałatki na bazie mixu sałat lub makaronu pełnoziarnistego, ryżu czy ulubionej kaszy!
Sałatka makaronowa z tuńczykiem:
Składniki na sporą michę
- makaron pełnoziarnisty 200g
- rukola 50g
- pomidory koktajlowe (czerwone) 10 szt
- oliwki czarne 2 łyżki stołowe
- słonecznik łuskany 2 łyżki stołowe
- sok z cytryny
- oregano świeże, bazylia, sól, pieprz
- oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
- tuńczyk kawałki w sosie własnym 100 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować i wystudzić. Zimny makaron ułożyć na talerzu. Dodać liski rukoli, pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki i tuńczyka. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać ziarnami słonecznika.