Przepis na sałatkę z kuskusem, burakiem i fetą
A jak nie z makaronem to może z sałatka z kaszą? Buraki, feta, rukola, granat to jedno z moich ulubionych połączeń. Kuskus idealnie łączy się z owocami! To idealna propozycja na lunch w pracy. Wypróbujecie w przyszłym tygodniu? Na buraki teraz sezon więc testujcie do woli różnych połączeń! Z serem mozzarella, serem kozim, a nawet twarogiem, serkiem wiejskim. W Lidlu i Biedronce znajdziecie już gotowe, ugotowane buraki co ułatwia i przyspiesza przygotowanie sałatki. Oszczędność czasu i energii…i ręce niezafarbowane na różowo 😉
Sałatka z kuskusem, burakiem i fetą…w połączeniu z rukolą i granatem!
Składniki na 4 porcje:
- ½ opakowania kaszy kuskus
- 2 szt średniej wielkości buraka
- ½ opakowania sera fety
- Garść rukoli
- ½ owoców granatu
- Łyżka uprażonego słonecznia lub orzechów włoskich
Przygotownie:
Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą ze szczyptą soli, przykryć i odczekać, aż napęcznienieje ok 5 min. Wymieszać kaszę i poczekać, aż ostygnie. Fetę i buraka pokroić w kosteczkę. Wymieszać składniki i posypać owocami granatu, rukolą i uprażonymi nasionami. Osobiście do połączenia wszystkich składników użyłam gotowego sosu z owocu granatu, który dostałam od przyjaciół z ich podróży na Cypr. Z łatwością można go zastąpić skropiąc sałatkę oliwą z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, miodu i octu balsamicznego.
I ten piękny kolor! Robię się głodna na sam widok 😉 Smacznego!