Ser halloumi…przepis na sałatkę!
Czy wiesz że…? Oryginalny ser halloumi wytwarzany jest na Cyprze? To ważny element narodowej kuchni i dobrze znany produkt eksportowy na tej wyspie. Ser ten wytwarzany jest z mleka owczego, dlatego jest polecanym produktem dla osób mający alergie/nietolerancje na mleko krowie. Można spotkać także ten produkt wytworzony z mieszanki sera owczego, koziego i krowiego. Ma biały kolor, jest półtwardy i cechuje się dużą elastycznością. Może być spożywany na surowo, jednak najlepiej smakuje w wersji grillowanej lub podsmażony.
A co powiecie na sałatkę z grillowanym serem halloumi ? Przepis szybki, prosty i mimo wszystko sycący, gdyż główny składnik, który króluje w tej sałatce czyli ser halloumi to źródło białka i tłuszczy. Sałatkę tą możesz także zawinąć w tortillę lub chlebki lawasz z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego np. czosnkowego, ziołowego lub tysiąca wysp. Będzie smakować jeszcze lepiej 🙂 Ser halloumi ma wiele zastosowań- sprawdzi się, także jako pożywny dodatek do kanapek np. panini czy burgerów w wersji wegetariańskiej 🙂
Sałatka z serem halloumi, warzywami i sosem balsamicznym
Składniki na sałatkę:
- ser halloumi
- mix sałat lub świeży szpinak/ roszponka
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- papryka
- oliwki czarne
Składniki na dressing balsamico:
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet balsamiczny 1,5 łyżka
- miód 1 łyżeczka
- pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, odrobiną miodu, pieprzem i oregano.
- Pokrój warzywa- ogórka, paprykę i oliwki w plasterki, pomidorki koktajlowe na pół.
- Na talerz rozłóż umytą i osuszoną roszponkę/ szpinak lub mix sałat, dodaj warzywa i polej sosem.
- Ser halloumi pokrój w plastry (nie za cienkie) i grilluj z odrobiną oliwy na patelni grillowej lub grillu elektycznym na rumiany kolor. Na koniec dodaj do sałatki.
A jakie są Wasze ulubione przepisy z dodatkiem sera halloumi? Podpowiedźcie mi, chętnie wypróbuje nowych smaków 🙂
… [Trackback]
[…] Read More: nasza-dieta.pl/blog/ser-halloumi-przepis-na-salatke/ […]