Światowy Dzień Cukrzycy
“O tym się mówi” w telewizji…wiec nie może pominąć tego tematu w Naszej Diecie. Dziś Światowy Dzień Cukrzycy! Święto, które ma zwrócić uwagę na globalny wzrost zachorowań na cukrzycę, zwiększyć świadomość społeczną na temat tej choroby i promować właściwe działania profilaktyczne. Obecnie szacuje się, że na świecie żyje 415 mln osób z cukrzycą z czego 90% cierpi na cukrzycę typu 2. W dużej mierze fundujemy sobie sami przez czynniki środowiskowe- otyłość, brak ruchu i niezdrowy styl życia. Te liczby muszą nas mobilizować do wspólnej walki. Nieleczona cukrzyca stopniowo wyniszcza organizm, od problemów ze wzrokiem, poprzez nerki, serce, aż po zaburzenia neurologiczne czy tak zwaną „stopę cukrzycową”.
CZYNNIKI RYZYKA:
- nadwaga i otyłość
- cukrzyca występująca u rodzicow lub rodzeństwa
- mała aktywność fizyczna
- uprzednio stwierdzone zaburzenia gospodarki węglowodanowej
- przebyta cukrzyca ciążowa
- urodzenie dziecka o masie ciała >4 kg
- nadciśnienie tętnicze ≥140/90 mm Hg
- cholesterol HDL <40 mg/dl lub stężenie triglicerydow >150 mg/dl
- zespoł policystycznych jajnikow
- miażdżycowa choroba układu krążenia
CUKRZYCA TYPU 2., ZALECENIA DIETETYCZNE:
- główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, Grube kasze (np. kasza gryczana, pęczak), pełnoziarnisty makaron lub z mąki durum
- gotowany na al. dente, ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych (np. fasola, ciecierzyca)
- ograniczeniu podlegają węglowodany proste żywność przetworzona, wyroby cukiernicze (ciasta, pączki, drożdżówki) , soki, słodzona kawa/herbata, miód, cukier, owoce suszone, kandyzowane, w syropie cukrowym, batony, cukierki, czekolada, pieczywo z mąki pszennej – chleb, kajzerki, bardzo drobne kasze (manna, kus kus), słodzone, kolorowe płatki
śniadaniowe - redukcja masy ciała- dieta o obniżonej kaloryczności dostosowana do wieku, aktualnej masy ciała oraz aktywności fizycznej
- współpraca z dietetykiem
- częste i urozmaicone posiłki chronią przed podjadaniem,zapewniają odpowiedni dowoz witamin i składników mineralnych
- ograniczenie źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększony udział tłuszczu roślinnego
- unikanie alkoholu
- dieta o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55)
-
CO WPŁYWA NA WYSOKOŚĆ INDEKSU GLIKEMICZNEGO SUROWCA ?
- • Rozdrobnienie, „zblendowanie”
• Rozgotowanie
• Stopień dojrzałości surowca
• Zawartość tłuszczu
• Zawartość białka
• Zawartość błonnika
CO MOŻE SPOWOLNIĆ WCHŁANIANIE WĘGLOWODANÓW? Odpowiednie komponowanie posiłków!
Do posiłku z owocami dodaj pestki, siemię, orzechy, pełnoziarniste płatki
Koktajl? Zrób go na mleku/kefirze (niesłodzonym), koniecznie dorzuć ekstra błonnik z warzyw (np. szpinak) i trochę dobrego tłuszczu (chia/siemię lniane) + owoce
Jeśli masz ochotę na buraczki to nie jedz ich solo, przygotuj obiad : kasza gryczana, sztuka mięsa i 2-3 łyżki tartych buraczków
Makaron ze szpinakiem? Wybierz makaron pełnoziarnisty, do sosu szpinakowego dodaj trochę sera feta, suszone pomidory, pestki słonecznika
Tosty ? Przygotuj na pieczywie pełnoziarnisty, jeśli chcesz użyć sera żółtego to nie zapomnij aby do tego posiłku pojawiła się spora ilość warzyw surowych
To Ty decydujesz co jesz, jak wygląda Twoje ciało i jaki jest Twój stan zdrowia. Z początku choroba może nie dawać żadnych objawów czy dolegliwości. Mogą pojawić się dopiero po paru latach. Nie ignoruj tego! Pilnuj kontrolnych badań krwi w tym badanie poziomu glukozy na czczo! Zadbaj o swoją aktywność fizyczną- np. 10 TYŚ KROKÓW DZIENNIE! Żyj świadomie!