Viva Mexico! Poznaj przepis na CHILLI CON CARNE!
Viva Mexico! Kolejny pomysł na prosty i szybki obiad! Robisz raz- jesz 2-3 dni! Czego chcieć więcej? Znacie i próbowaliście już CHILLI CON CARNE? Można ją jeść samodzielnie, z ugotowanym ryżem, ulubioną kaszą lub zawiniętą w tortille- każda wersja będzie pyszna
Przepis na 3-4 porcje:
Potrzebujecie:
- 200g brązowego ryżu
- ok. 400 g mięsa mielonego z indyka
- puszka czerwonej fasoli mała
- puszka kukurydzy konserwowej
- papryka czerwona
- ok 500 ml passatty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- papryczka chilli
- cebula
- limonka
- sól, pieprz, cukier, słodka papryka, świeża kolendra, zioła prowansalskie, czosnek
- opcjonalnie jogurt greckiPrzygotowanie:
- Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli, następnie dodajemy mięso i doprawiamy. W między czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu Do podsmażonego mięsa dodajemy kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie passatę pomidorową i dusimy ok 15 min. Od czasu do czasu mieszając nasz sos. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodaj wody lub passaty pomidorowej. Podajemy z ugotowanym ryżem, limonką i opcjonalnie jogurtem greckim.
Subskrybuj
0 komentarzy