Viva Mexico! Poznaj przepis na CHILLI CON CARNE!

Viva Mexico! Kolejny pomysł na prosty i szybki obiad! Robisz raz- jesz 2-3 dni! Czego chcieć więcej? Znacie i próbowaliście już CHILLI CON CARNE? Można ją jeść samodzielnie, z ugotowanym ryżem, ulubioną kaszą lub zawiniętą w tortille- każda wersja będzie pyszna
Przepis na 3-4 porcje:

Potrzebujecie:

  • 200g brązowego ryżu
  • ok. 400 g mięsa mielonego z indyka
  • puszka czerwonej fasoli mała
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • papryka czerwona
  • ok 500 ml passatty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • papryczka chilli
  • cebula
  • limonka
  • sól, pieprz, cukier, słodka papryka, świeża kolendra, zioła prowansalskie, czosnek
  • opcjonalnie jogurt greckiPrzygotowanie:
  • Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli, następnie dodajemy mięso i doprawiamy. W między czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu Do podsmażonego mięsa dodajemy kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie passatę pomidorową i dusimy ok 15 min. Od czasu do czasu mieszając nasz sos. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodaj wody lub passaty pomidorowej. Podajemy z ugotowanym ryżem, limonką i opcjonalnie jogurtem greckim.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o