Viva Mexico! Poznaj przepis na CHILLI CON CARNE!

Viva Mexico! Kolejny pomys艂 na prosty i szybki obiad! Robisz raz- jesz 2-3 dni! Czego chcie膰 wi臋cej? Znacie i pr贸bowali艣cie ju偶 CHILLI CON CARNE? Mo偶na j膮 je艣膰 samodzielnie, z ugotowanym ry偶em, ulubion膮 kasz膮 lub zawini臋t膮 w tortille- ka偶da wersja b臋dzie pyszna
Przepis na 3-4 porcje:

Potrzebujecie:

  • 200g br膮zowego ry偶u
  • ok. 400 g mi臋sa mielonego z indyka
  • puszka czerwonej fasoli ma艂a
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • papryka czerwona
  • ok 500 ml passatty pomidorowej lub pomidor贸w z puszki
  • papryczka chilli
  • cebula
  • limonka
  • s贸l, pieprz, cukier, s艂odka papryka, 艣wie偶a kolendra, zio艂a prowansalskie, czosnek
  • opcjonalnie jogurt greckiPrzygotowanie:
  • Na du偶ej patelni podsma偶amy pokrojon膮 drobno cebul臋, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, papryczk臋 chilli, nast臋pnie dodajemy mi臋so i doprawiamy. W mi臋dzy czasie gotujemy ry偶 wed艂ug instrukcji na opakowaniu Do podsma偶onego mi臋sa dodajemy kukurydz臋, fasol臋 i pokrojon膮 w kostk臋 papryk臋. Nast臋pnie passat臋 pomidorow膮 i dusimy ok 15 min. Od czasu do czasu mieszaj膮c nasz sos. Gdy sos b臋dzie zbyt g臋sty dodaj wody lub passaty pomidorowej. Podajemy z ugotowanym ry偶em, limonk膮 i opcjonalnie jogurtem greckim.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o