Wege przepis- Lawasz z Biedronki z gyrosem roślinnym GoVege
Przepisy z użyciem chlebka Lawasz z Biedronki to najpopularniejszy post na blogu- znajdziecie go pod tym linkiem https://nasza-dieta.pl/blog/lawasz-tradycyjny-ormianski-chlebek/ 🙂 Kto jeszcze nie testował tego produktu, koniecznie wypróbujcie! Bardzo fajnie, że został na stałe w ofercie Biedronki. Co ciekawe jest on z dużo lepszym składem niż wiele dostępnych w sklepach gotowych tortilli tj. mąka pszenna, woda, sól, fermentowana mąka pszenna, zakwas przenny. Jest lekki i bardziej chrupiący od tradycyjnych placków tortilli.
Tym razem przygotowałam go w wersji wegetariańskiej z kolejnym ciekawym produktem dostępnym w Biedronce z serii GoVege (już nieco trudniej jest mi na niego trafić…może dlatego że tak szybko i chętnie się wyprzedaje 😉 Mowa o Gyrosie Roślinnym z białka grochu. Bardzo fajny w konsystencji, kawałki zbite, nie kruszące się. W smaku również bardzo zbliżony do mięsa kurczaka. W stałej ofercie cena to ok. 7,99 zł/ 150g. Opakowanie spokojnie starczy na 4 porcje lawaszu (dzięki także innym sycącym dodatkom takim jak ser feta czy spora porcja warzyw). Bardzo fajny gotowy produkt jako dodatek do dań z przygotowaniem “na szybko” bo wystarczy go tylko podsmażyć chwilę na patelni z dodatkiem oleju.
Skład to: woda 33,2%, białko grochu, olej rzepakowy, białko pszenne, przyprawy (w tym papryka, oregano), sól, cukier, aromaty.
Wege przepis- Lawasz z Biedronki z gyrosem roślinnym GoVege:
Składniki:
- Lawasz z Biedronki- opakowanie
- Gyros Roślinny z białka grochu GoVege z Biedronki
- Jogurt grecki
- majonez
- ogórek świeży
- czosnek granulowany (lub świeży)
- sałata masłowa lub lodowa
- pomidor
- kukurydza
- oliwki
- ser feta
Przygotowanie:
- Przygotować sos: ogórka świeżego obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Jogurt grecki wymieszać z odrobiną majonezu, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym (lub świeżym przecisniętym przez praskę). Na koniec dodać startego ogórka i całość wymieszać.
- Pomidora i oliwki pokroić w plasterki, ser feta w kostkę, kukurydzę przepłukać z zalewy. Sałatę przepłukać pod zimną wodą, odwirować w wirówce
- Gyros roślinny podsmażyć na niewielkim dodatku oleju ok. 3-4 min. Delikatnie mieszać na patelni by nie zepsuć konsystencji
- Chlebki lawasz posmarować sosem sosem a’la tzatziki. Na jedną połowę nałożyć liście sałaty, warzywa, gyrosa roślinnego, ser feta i przykryć całość lawaszem. Można także tradycyjnie zawinąć w formę tortilli
- Można spożyć zarówno w wersji na zimno lub wstawić na ok 5 min do piekarnika nagrzanego na ok 160 st. Chlebki lawasz bardzo szybko się nagrzewają, a przetrzymane zbyt długo będa kruche i będą się łamać.