Wege kotlety z kaszy jaglanej i buraka do burgera
Testujemy przepisy z Gazetki Biedronki 🙂 Wszystkie kuszą do wypróbowania i systematycznie będą pojawiały się na Naszej Diecie 🙂 Wege kotlety z kaszy jaglanej i buraka sprawdzą się jako dodatek do obiadu, możesz podawać je z sosem koperkowo-ziołowym i warzywnymi frytkami np. z batatem, marchewką i selerem, z surówką lub lekką sałatką na bazie mixu sałat, domowego colesława lub oczywiście w chrupiącej bułce. Zachęcają nie tylko uroczym kolorem za sprawą buraczków, ale także wyśmienitym smakiem! Nie zastanawiaj się dłużej i wypróbuj!
Wege kotlety z kaszy jaglanej, buraka i batatów:
Składniki na ok.4 porcje. 1 porcja to 285 kcal, W: 28g, B:9,9g, T:16,2g
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości ugotowane buraki
- 150g cukini
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie i wystudź. Pestki i orzechy upraż na suchej patelni. Na oliwie podduś posiekaną cebulkę, dodaj starte na dużych oczkach tarki buraki i cukinię, dopraw do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Formułuj średniej wielkości kotlety i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu
Lubicie wege burgery? Z czego są Wasze ulubione?