Zupa krem ze szpinaku

Po upalnym lecie przyznam się szczerze zupy na jakiś czas poszły w odstawkę, ale teraz wraca na nie ochota jeszcze bardziej zupa krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce! Przepyszna, sycąca i aromatyczna zupa i solidna porcja żelaza!

Składniki jakich potrzebujemy:
500 g szpinaku,
250 g ziemniaków (ok 2-3 szt)
cebula
2 ząbki czosnku,
ok.1,5-2 l bulionu
1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz

-Jak przygotować zupę krem?
Pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklij na odrobinie oliwy w garnku, dodaj liście szpinaku, i po paru minutach pokrojone w grube plastry ziemniaki. Zalej bulionem ponad powierzchnię warzyw i gotuj około 20 minut. Po tym czasie zblenduj na jednolity krem i gotowe.

-Jak zrobić jajko w koszulce?
Do wysokiego garnka wlej wodę,dodaj około 2 łyżek octu (lub soku z cytryny) lekko posól. Doprowadź wodę do zagotowania i zmniejsz płomień o połowę. Wodę w garnku zacznij delikatnie mieszać łyżką (by powstał mały wirek) wbij jajko,gotuj 5 minut po czym wyjmuj łyżką cedzakową (opcjonalnie ugotuj jajko na twardo i dodaj pokrojone do zupy)

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o