Czas na truskaweczki! Jak przygotować dietetyczny deser? Poznaj erytrytol!

Czas na truskaweczki! Chyba nie uwierzę jak ktoś powie, że nie lubi ich smaku!

-Kształtem przypominają serce- i może nie przypadkowo działają na nie zbawiennie!

-Mają niski IG- dzięki czemu cukier po nich gwałtownie nie wzrasta!- idealny owoc dla cukrzyków i osób z insulinoopornością

-Dostarczają pektyn, błonnika- wspomagających pracę jelit!

-Doskonale nawadniają i dodają energii!

-Zawierają bromelinę (podobnie jak ananasy) czyli enzym wspomagający trawienie białek, przyspieszający odchudzanie!

Smak dzieciństwa- truskawki ze śmietaną i cukrem! Obecnie zajadam się w nieco odchudzonej wersji z jogurtem! Taka mała różnica, a kaloryczność o połowę mniejsza! Warto? Z pewnością!

A czym jest erytrytol?

Pewnie część z Was wie, że poza dietetyką ukończyłam także studia o kierunku Gastronomia-sztuka kulinarna, a tematem mojej pracy dyplomowej były właśnie zamienniki cukru i ich wpływ na jakość deserów! Sporo nieprzespanych nocy i godzin mi zajęło przeszukanie literatury i źródeł na ten temat. Jednym z badanych słodzików był właśnie erytrytol!

Erytrytol to środek słodzący o słodyczy około 70-80% w odniesieniu do sacharozy. Występuje naturalnie w owocach takich jak gruszki, winogrona czy melony. Wzrost zainteresowania tym słodzikiem wynika głównie z jego bardzo niskiej praktycznie zerowej kaloryczności 0,2 kcal/100g produktu, indeks glikemiczny wynosi 0. Jest idealnym zamiennikiem cukru dla osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Erytrytol jako zamiennik sacharozy wpływa także korzystnie na spadek masy ciała dzięki redukcji kaloryczności diety. Nie wywołuje nietolerancji pokarmowej oraz nie jest metabolizowany w jamie ustnej przez bakterie przez co nie powoduje próchnicy.W odróżnieniu od wielu substancji słodzących nie pozostawia obcych posmaków, dlatego często mieszany jest z innymi słodzikami m.in. aspartamem czy stewiozydami, maskujący ich niepożądany smak. Posiada również właściwości teksturotwórcze, stabilizujące oraz utrzymujące wilgoć dzięki czemu sprawdzi się w kuchni do pieczenia ciast i innych deserów!

Wartość kaloryczna jest zdecydowanie najniższa z pośród wszystkich środków słodzących, dlatego większość krajów, w tym również Unia Europejska uznała za dopuszczalne umieszczanie informacji dotyczących brak u kalorii w produktach zawierających erytrytol. Poprzez całkowity brak obecności nie zaabsorbowanych związków i gazów nie dochodzi w organizmie do biegunek ani wzdęć w porównaniu z innymi poliami np. ksylitolem, którego spożycie ograniczone jest tylko do 15 g/ dziennie. W licznych badaniach nie stwierdzono szkodliwego działania mutagennego czy kancerogennego nawet w bardzo dużych dawkach. Zostało to potwierdzone również przez Światową Organizację Zdrowia uznając erytrytol jako dodatek do żywności całkowicie bezpieczny. Koszt za opakowanie ok. 300-500 g waha się w granicach od 10-15 zł. Ale przy tym zamienniku cukru nie musicie obawiać się dodatkowych kalorii 🙂

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o