Czas na truskaweczki! Jak przygotowa膰 dietetyczny deser? Poznaj erytrytol!

Czas na truskaweczki! Chyba nie uwierz臋 jak kto艣 powie, 偶e nie lubi ich smaku!

-Kszta艂tem przypominaj膮 serce- i mo偶e nie przypadkowo dzia艂aj膮 na nie zbawiennie!

-Maj膮 niski IG- dzi臋ki czemu cukier po nich gwa艂townie nie wzrasta!- idealny owoc dla cukrzyk贸w i os贸b z insulinooporno艣ci膮

-Dostarczaj膮 pektyn, b艂onnika- wspomagaj膮cych prac臋 jelit!

-Doskonale nawadniaj膮 i dodaj膮 energii!

-Zawieraj膮 bromelin臋 (podobnie jak ananasy) czyli enzym wspomagaj膮cy trawienie bia艂ek, przyspieszaj膮cy odchudzanie!

Smak dzieci艅stwa- truskawki ze 艣mietan膮 i cukrem! Obecnie zajadam si臋 w nieco odchudzonej wersji z jogurtem! Taka ma艂a r贸偶nica, a kaloryczno艣膰 o po艂ow臋 mniejsza! Warto? Z pewno艣ci膮!

A czym jest erytrytol?

Pewnie cz臋艣膰 z Was wie, 偶e poza dietetyk膮 uko艅czy艂am tak偶e studia o kierunku Gastronomia-sztuka kulinarna, a tematem mojej pracy dyplomowej by艂y w艂a艣nie zamienniki cukru i ich wp艂yw na jako艣膰 deser贸w! Sporo nieprzespanych nocy i godzin mi zaj臋艂o przeszukanie literatury i 藕r贸de艂 na ten temat. Jednym z badanych s艂odzik贸w by艂 w艂a艣nie erytrytol!

Erytrytol to 艣rodek s艂odz膮cy o s艂odyczy oko艂o 70-80% w odniesieniu do sacharozy. Wyst臋puje naturalnie w owocach takich jak gruszki, winogrona czy melony. Wzrost zainteresowania tym s艂odzikiem wynika g艂贸wnie z jego bardzo niskiej praktycznie zerowej kaloryczno艣ci 0,2 kcal/100g produktu, indeks glikemiczny wynosi 0. Jest idealnym zamiennikiem cukru dla osoby z cukrzyc膮 czy insulinooporno艣ci膮. Erytrytol jako zamiennik sacharozy wp艂ywa tak偶e korzystnie na spadek masy cia艂a dzi臋ki redukcji kaloryczno艣ci diety. Nie wywo艂uje nietolerancji pokarmowej oraz nie jest metabolizowany w jamie ustnej przez bakterie przez co nie powoduje pr贸chnicy.W odr贸偶nieniu od wielu substancji s艂odz膮cych nie pozostawia obcych posmak贸w, dlatego cz臋sto mieszany jest z innymi s艂odzikami m.in. aspartamem czy stewiozydami, maskuj膮cy ich niepo偶膮dany smak. Posiada r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci teksturotw贸rcze, stabilizuj膮ce oraz utrzymuj膮ce wilgo膰 dzi臋ki czemu sprawdzi si臋 w kuchni do pieczenia ciast i innych deser贸w!

Warto艣膰 kaloryczna jest zdecydowanie najni偶sza z po艣r贸d wszystkich 艣rodk贸w s艂odz膮cych, dlatego wi臋kszo艣膰 kraj贸w, w tym r贸wnie偶 Unia Europejska uzna艂a za dopuszczalne umieszczanie informacji dotycz膮cych聽brak u kalorii w produktach zawieraj膮cych erytrytol. Poprzez ca艂kowity brak obecno艣ci nie zaabsorbowanych zwi膮zk贸w i gaz贸w nie dochodzi w organizmie do biegunek ani wzd臋膰 w por贸wnaniu z innymi poliami np. ksylitolem, kt贸rego spo偶ycie ograniczone jest tylko do 15 g/ dziennie. W licznych badaniach nie stwierdzono聽szkodliwego dzia艂ania mutagennego czy kancerogennego nawet w bardzo du偶ych dawkach. Zosta艂o to potwierdzone r贸wnie偶 przez 艢wiatow膮 Organizacj臋 Zdrowia uznaj膮c erytrytol jako dodatek do 偶ywno艣ci ca艂kowicie bezpieczny. Koszt za opakowanie ok. 300-500 g waha si臋 w granicach od 10-15 z艂. Ale przy tym zamienniku cukru nie musicie obawia膰 si臋 dodatkowych kalorii 馃檪

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o