Ciasto z jabłkami i masłem orzechowym- przepis!
Skoro tak jesiennie za oknem- to trzeba to życie jakoś umilić! 😉 Zbliża się weekend- co powiecie na szybki, pyszny i prosty przepis na ciasto z jabłkami i masłem orzechowym. W domu, aż pachnie cynamonem i orzechami! Idealnie mokre w środku dzięki dodatku jabłek, a jednocześnie lekkie i puszyste.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki np. orkiszowej ok.180 g
- 3 szt jabłka ok. 450 g
- 2/3 szklanki oleju ok. 100 ml
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g cukru lub innego zamiennika ksylitol, erytrytol
- 1 cukier wanillinowy
- szczypta soli
- 3 jaja kurze
- 1 tabliczka ulubionej czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
- orzechy włoskie ok 30-45 g
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki oddajemy cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Wszystko mieszamy.
- Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
- Mieszamy jajka, dodajemy do nich olej i masło orzechowe- mokre składniki mieszkamy
- Do suchych składników dodajemy mokre, a na koniec jabłka i wszystko razem mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dodajemy do niej nasze ciasto
- Pieczemy w 180 st- grzanie góra i dół przez około godzinę czasu.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy ulubioną czekoladę i rozdrobnione orzechy np. włoskie.
Ciasto kroimy na ok 10-12 porcji. 1 porcja ok. 250 kcal. Przepis wypróbowałam od ulubionych- Parakulinarni! Z pewnością wypróbujemy jeszcze w wersji z białą czekoladą! Pod tym linkiem znajdziecie krok po kroku przygotowanie tego ciasta https://www.youtube.com/watch?v=yVYZPG8mqb0!
Smacznego!
Subskrybuj
0 komentarzy