Ciasto z jab艂kami i mas艂em orzechowym- przepis!

Skoro tak jesiennie za oknem- to trzeba to 偶ycie jako艣 umili膰! 馃槈 Zbli偶a si臋 weekend- co powiecie na szybki, pyszny i prosty przepis na ciasto z jab艂kami i mas艂em orzechowym. W domu, a偶 pachnie cynamonem i orzechami! Idealnie mokre w 艣rodku dzi臋ki dodatku jab艂ek, a jednocze艣nie lekkie i puszyste.

Sk艂adniki:

  • 1,5 szklanki m膮ki np. orkiszowej ok.180 g
  • 3 szt jab艂ka ok. 450 g
  • 2/3 szklanki oleju ok. 100 ml
  • 2 艂y偶ki mas艂a orzechowego
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 80 g cukru lub innego zamiennika ksylitol, erytrytol
  • 1 cukier wanillinowy
  • szczypta soli
  • 3 jaja kurze
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady (gorzka, mleczna lub bia艂a)
  • orzechy w艂oskie ok 30-45 g

Przygotowanie:

  1. Do przesianej m膮ki oddajemy cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczypt臋 soli i cynamon. Wszystko mieszamy.
  2. Jab艂ka obieramy ze sk贸rki, wydr膮偶amy gniazdo nasienne i kroimy w kostk臋.
  3. Mieszamy jajka, dodajemy do nich olej i mas艂o orzechowe- mokre sk艂adniki mieszkamy
  4. Do suchych sk艂adnik贸w dodajemy mokre, a na koniec jab艂ka i wszystko razem mieszamy.
  5. Keks贸wk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i dodajemy do niej nasze ciasto
  6. Pieczemy w 180 st- grzanie g贸ra i d贸艂 przez oko艂o godzin臋 czasu.
  7. W k膮pieli wodnej rozpuszczamy ulubion膮 czekolad臋 i rozdrobnione orzechy np. w艂oskie.

Ciasto kroimy na ok 10-12 porcji. 1 porcja ok. 250 kcal. Przepis wypr贸bowa艂am od ulubionych- Parakulinarni! Z pewno艣ci膮 wypr贸bujemy jeszcze w wersji z bia艂膮 czekolad膮! Pod tym linkiem znajdziecie krok po kroku przygotowanie tego ciasta https://www.youtube.com/watch?v=yVYZPG8mqb0!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o