Ciasto z jabłkami i masłem orzechowym- przepis!

Skoro tak jesiennie za oknem- to trzeba to życie jakoś umilić! 😉 Zbliża się weekend- co powiecie na szybki, pyszny i prosty przepis na ciasto z jabłkami i masłem orzechowym. W domu, aż pachnie cynamonem i orzechami! Idealnie mokre w środku dzięki dodatku jabłek, a jednocześnie lekkie i puszyste.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki np. orkiszowej ok.180 g
  • 3 szt jabłka ok. 450 g
  • 2/3 szklanki oleju ok. 100 ml
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g cukru lub innego zamiennika ksylitol, erytrytol
  • 1 cukier wanillinowy
  • szczypta soli
  • 3 jaja kurze
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
  • orzechy włoskie ok 30-45 g

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki oddajemy cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Wszystko mieszamy.
  2. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Mieszamy jajka, dodajemy do nich olej i masło orzechowe- mokre składniki mieszkamy
  4. Do suchych składników dodajemy mokre, a na koniec jabłka i wszystko razem mieszamy.
  5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dodajemy do niej nasze ciasto
  6. Pieczemy w 180 st- grzanie góra i dół przez około godzinę czasu.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy ulubioną czekoladę i rozdrobnione orzechy np. włoskie.

Ciasto kroimy na ok 10-12 porcji. 1 porcja ok. 250 kcal. Przepis wypróbowałam od ulubionych- Parakulinarni! Z pewnością wypróbujemy jeszcze w wersji z białą czekoladą! Pod tym linkiem znajdziecie krok po kroku przygotowanie tego ciasta https://www.youtube.com/watch?v=yVYZPG8mqb0!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o