Czas na przetwory z dyni!

Czas na super jedzeniowego lifehacka!
Wi臋kszo艣膰 dyni dost臋pnych w sklepach, warzywniakach lub z w艂asnego ogr贸dka to spore okazy. Cz臋sto nie uda nam si臋 zu偶y膰 ich w ca艂o艣ci lub nie mamy ochoty je艣膰 ich kilka dni pod rz膮d. Warto wi臋c przygotowa膰 sobie gotowe porcje dyni lub puree w s艂oiczkach by m贸c si臋 ni膮 cieszy膰 przez ca艂y okres jesienno-zimowy!

Mo偶esz:
1. Dynie podzieli膰 na mniejsze plastry. Obra膰 ze sk贸rki. Pokroi膰 w kostk臋, przygotowa膰 kilka porcji w torebeczkach i zamrozi膰. B臋d膮 jak znalaz艂 np. do zapiekanki makaronowej z dyni膮 lub zupy krem.

2. Aby otrzyma膰 puree z dyni nale偶y j膮 najpierw upiec w piekarniku w temp. ok 180 st do mi臋kko艣ci (pokrojon膮 na kawa艂ki, bez sk贸rki), a nast臋pnie ostudzi膰 i zmiksowa膰 za pomoc膮 blendera na puree. Gotow膮 mas臋 dyniow膮 wk艂adamy do umytych i wyparzonych s艂oiczk贸w, nast臋pnie dok艂adnie zakr臋camy wygotowanymi we wrz膮tku zakr臋tkami. Do du偶ego szerokiego garnka wk艂adamy z艂o偶on膮 kuchenn膮 艣cierk臋鈥 po to aby s艂oiki nie mia艂y bezpo艣redniego kontaktu z gor膮cym dnem. Wstawiamy s艂oiki i wlewamy wod臋 do 2/3 wysoko艣ci s艂oik贸w. Stawiamy na kuchence, doprowadzamy do zagotowania i pasteryzujemy na ma艂ym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmujemy s艂oiki i pozostawiamy je do ostygni臋cia 鈥 nakr臋tki powinny si臋 zassa膰. Dobrze zakonserwowane puree mo偶na przechowywa膰 przez rok. Ale na pewno zu偶yjecie je szybciej! 馃巸

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o