Czas na przetwory z dyni!

Czas na super jedzeniowego lifehacka!
Większość dyni dostępnych w sklepach, warzywniakach lub z własnego ogródka to spore okazy. Często nie uda nam się zużyć ich w całości lub nie mamy ochoty jeść ich kilka dni pod rząd. Warto więc przygotować sobie gotowe porcje dyni lub puree w słoiczkach by móc się nią cieszyć przez cały okres jesienno-zimowy!

Możesz:
1. Dynie podzielić na mniejsze plastry. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, przygotować kilka porcji w torebeczkach i zamrozić. Będą jak znalazł np. do zapiekanki makaronowej z dynią lub zupy krem.

2. Aby otrzymać puree z dyni należy ją najpierw upiec w piekarniku w temp. ok 180 st do miękkości (pokrojoną na kawałki, bez skórki), a następnie ostudzić i zmiksować za pomocą blendera na puree. Gotową masę dyniową wkładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, następnie dokładnie zakręcamy wygotowanymi we wrzątku zakrętkami. Do dużego szerokiego garnka wkładamy złożoną kuchenną ścierkę– po to aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z gorącym dnem. Wstawiamy słoiki i wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoików. Stawiamy na kuchence, doprowadzamy do zagotowania i pasteryzujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmujemy słoiki i pozostawiamy je do ostygnięcia – nakrętki powinny się zassać. Dobrze zakonserwowane puree można przechowywać przez rok. Ale na pewno zużyjecie je szybciej! 🎃

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o