Czekoladowe brownie z fasoli
Co zrobić jeśli znajdujesz bardzo dojrzałe banany? I do tego kakao i fasole w puszce? Czekoladowe brownie z fasoli. Rzadko kiedy eksperymentuje ze zdrowymi słodkościami, bo nie jestem mocno słodyczowa. Jeśli najdzie mnie ochota poprostu zjem mały kawałek czego słodkiego i apetyt zaspokojony. Ale to ciasto jest obłędne! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne, zdrowe i dostarcza w Naszej Diecie białka. Warto wypróbować!
Składniki na brownie czekoladowe z czarnej fasoli :
Składniki:
- 300g fasoli
- 2 jajka
- 7 łyżek erytrytolu lub innego słodzidła
- 3 łyżki kakao
- 2 banany
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa roztopionej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Puszkę fasoli odlanej z zalewy (lub ugotowaną wcześniej fasolę) i banana zmiksuj blenderem.. Białka oddziel od żółtek. Siemię lniane mielone, żółtka, kakao, proszek do pieczenia dodaj do fasoli i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukier i jeszcze ubij, aby się rozpuścił. Następnie połącz je delikatnie z gotową masą i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam okrągłej o średnicy 22 cm. Włóż do do piekarnika nagrzanego do 170 st i piecz 20 minut na termoobiegu i 25 minut z opcją dół. W rondelku roztop gorzką czekoladę i polej nią ciasto.