Dary lasu- pyszny przepis na sos grzybowy!
Dary, dary…lasu 😉 Kalendarz świąt nietypowych podpowiada, że 24 września przypada Dzień Grzyba! Składniki, bez których niektóre potrawy nie smakują już tak samo dobrze czyli grzyby w ok. 70- 90% składają się z wody, a ich sucha masa to głównie białko! Są też niskokaloryczne (w 100g jest mniej niż 50kcal) i bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Moje pierwsze weekendowe grzybobranie uważam za udane 😀 W ciągu całego dnia 10 tysięcy zrobione…no i grzyby znalezione! W lesie królowały podgrzybki i kurki, ale znaleźliśmy także kilka koźlaków czy maślaków! Wystarczy do jajecznicy z kurkami, a niedzielny obiad nie mógł obyć się bez ziemniaczków z sosem grzybowym.
Jesteście ciekawi przepisu?
Składniki:
grzyby (borowiki, podgrzybki, kozaki, maślaki, opieńki, kurki)
cebula
łyżka masła
kubeczek gęstego jogurtu (może być 0% lub jogurt grecki)
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
1. Grzyby przebieramy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Płuczemy, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy około 20 minut.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę.
3. Dodajemy grzyby, sól i pieprz, natkę pietruszki, podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Po tym czasie ściągamy grzyby z ognia i czekamy jak przestygną. Następnie dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.