Dary lasu- pyszny przepis na sos grzybowy!

Dary, dary鈥asu 馃槈 Kalendarz 艣wi膮t nietypowych podpowiada, 偶e 24 wrze艣nia przypada Dzie艅 Grzyba! Sk艂adniki, bez kt贸rych niekt贸re potrawy nie smakuj膮 ju偶 tak samo dobrze czyli grzyby w ok. 70- 90% sk艂adaj膮 si臋 z wody, a ich sucha masa to g艂贸wnie bia艂ko! S膮 te偶 niskokaloryczne (w 100g jest mniej ni偶 50kcal) i bogate w cenny b艂onnik, kt贸ry pe艂ni wa偶n膮 funkcj臋 w procesie trawienia. Moje pierwsze weekendowe grzybobranie uwa偶am za udane 馃榾 W ci膮gu ca艂ego dnia 10 tysi臋cy zrobione鈥o i grzyby znalezione! W lesie kr贸lowa艂y podgrzybki i kurki, ale znale藕li艣my tak偶e kilka ko藕lak贸w czy ma艣lak贸w! Wystarczy do jajecznicy z kurkami, a niedzielny obiad nie m贸g艂 oby膰 si臋 bez ziemniaczk贸w z sosem grzybowym.

Jeste艣cie ciekawi przepisu?

Sk艂adniki:
grzyby (borowiki, podgrzybki, kozaki, ma艣laki, opie艅ki, kurki)
cebula
艂y偶ka mas艂a
kubeczek g臋stego jogurtu (mo偶e by膰 0% lub jogurt grecki)
s贸l, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
1. Grzyby przebieramy i obieramy, kroimy na mniejsze kawa艂ki. P艂uczemy, zalewamy zimn膮 wod膮, doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy oko艂o 20 minut.
2. Cebul臋 obieramy, kroimy w drobn膮 kostk臋. Roztapiamy mas艂o, szklimy na nim cebul臋.
3. Dodajemy grzyby, s贸l i pieprz, natk臋 pietruszki, podlewamy odrobin膮 wody i wszystko razem dusimy oko艂o 15 minut, od czasu do czasu mieszaj膮c.
4. Po tym czasie 艣ci膮gamy grzyby z ognia i czekamy jak przestygn膮. Nast臋pnie dodajemy jogurt, dok艂adnie mieszamy, 偶eby nie by艂o grudek. Zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o