Koktajle idealne na odchudzanie! Przepisy na cały tydzień!

Jednym z pierwszych kroków by cieszyć się wymarzoną figurą jest wprowadzenie do codziennej diety jak najwięcej świeżych, surowych warzyw i owoców zamiast śmieciowego, wysokoprzetworzonego i kalorycznego jedzenia. Zawarty w nich błonnik pokarmowy, pęczniejąc w żołądku daje poczucie sytości i pozwala zapomnieć o głodzie. Zdrowe koktajle to świetna przekąska na II śniadanie w pracy czy zdrowy deser, przez który stracisz ochotę na podjadanie słodyczy, niezdrowych tłuszczy czy cukru rafinowanego. Efektem ubocznym będzie naturalny spadek kilogramów. W połączeniu z aktywnością fizyczną to recepta na zdrową i szczupłą sylwetkę!

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA KOKTAJLI: Ananas, Grejfrut, Szpinak, Jabłka, Gruszki, Zielony Ogórek, Liście szpinaku- dlaczego akurat te owoce i warzywa?

Czy wiesz, że…

  • Grejfrut– zawiera kilkadziesiąt różnych składników odżywczych, a także jeden owoc zapewnia dzienne zapotrzebowanie na wit. C i w 80% na wit. A.
  • Szpinak- jego ciemnozielone liście są superodżywcze i przy tym niskokaloryczne. Idealnie sprawdzą się do koktajli gdyż są delikatne i neutralne w smaku, w połączeniu z innymi owocami smak szpinaku jest praktycznie nie wyczuwalny.
  • Jabłka- Zawierają dużą dawkę minerałów, witamin, polifenoli i enzymów. Pomimo zawartości naturalnych cukrów wspomagają proces odchudzania. Do koktajli najlepiej miksować je łącznie ze skórką, która jest cenną skarbnicą składników odżywczych. Jabłka zawierają w sobie dużo błonnika pokarmowego dlatego są także świetną przekąską pomiędzy posiłkami gdyż nasycą na dłużej. Błonnik o nazwie pektyna działają na nasz organizm jak prebotyk.
  • Ananas- jego największą zaletą jest bromelaina- enzym przyspieszający przemianę materii, posiadający właściwości oczyszczające (usuwa nadmiaru płynów z tkanek wspomagając walkę z obrzękami), a także przyspiesza rozkład białek, skrobi i tłuszczów i ich trawienie. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i wspomaga trawienie. Dlatego większość suplementów diety wspomagających odchudzanie zawiera wyciąg z ananasa

WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWYWANIA KOKTAJLI:

Każdy przepis to porcja koktajlu na 2 dni. Tak aby było to praktyczne pod względem obróbki składników na koktajl, sprzątania sprzętu po przygotowaniu soku i oszczędności Twojego czasu. Oczywiście możesz również codziennie przygotowywać świeży sok (z połowy porcji). Osobiście przygotowywałam je w wyciskarce wolnoobrotowej, jednak możesz także sporządzić je przy użyciu blendera. Ważne jest jednak by pozbyć się skórek z owoców m.in. ananasa, grejpfruta, błonek, pestek, gniazd nasiennych. Z racji większej zawartości miąższu z owoców i warzyw rozcieńcz koktajl niewielkim dodatkiem wody według uznania

JAK PRZECHOWYWAĆ KOKTAJLE!

1 przepis to porcja na 2 dni czyli ok. 600-700ml soku (w zależności od wielkości owoców i warzyw). Porcja na 1 dzień to ok 300ml-350ml soku. Aby zminimalizować proces utleniania składników naszego koktajlu, tuż po przygotowaniu przelej go do naczynia, najlepiej szklanego, szczelnie zakręconego. Na wierzch warto skropić odrobiną soku z cytryny spowalniając procesy utleniania. Tak zabezpieczony pojemnik z koktajlem możesz przechowywać w lodówce nawet przez 24h, a czasem i dłużej. Bez lodówki oczywiście dużo krócej- kilka godzin.

przepisy-na-koktajle-owocowo-warzywne-smoothie-nasza-dieta-dietetyk-olsztyn-dietetyk-elbląg-dietetyk-online-dieta-online przepisy-na-koktajle-owocowo-warzywne-smoothie-nasza-dieta-dietetyk-olsztyn-dietetyk-elbląg-dietetyk-online-dieta-online

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments