Kopytka dyniowe z cynamonowym sosem

Od rana dzi艣 zimno, wietrznie i deszczowo鈥og艂am sobie dzi艣 pozwoli膰 na #homeoffice 馃導锔 Uzupe艂ni艂am baz臋 potraw o pyszne, jesienne przepisy na bazie sezonowych warzyw i owoc贸w. Mia艂am te偶 nieco wi臋cej czasu by przy tej okazji pokuchci膰 troch臋 w kuchni. Tak jak obieca艂am- tak te偶 zrobi艂am- dyniowe kopytka w wersji na s艂odko polane sosem cynamonowym. 馃巸 Sprawdz膮 si臋 r贸wnie偶 w wersji wytrawnej np. z mi臋sem!

Kopytka dyniowe z cynamonowym sosem

Sk艂adniki (na 2-3 porcje):
鈥 1,5 szklanki bardzo g臋stego puree z pieczonej dyni
鈥 1 jajko
鈥 m膮ka pszenna do zag臋szczenia ciasta i m膮ka do podsypania (ok. 1 szklanki w zale偶no艣ci od ilo艣ci u偶ytego puree z dyni)
鈥 jogurt naturalny
鈥 s贸l do smaku, cukier, cynamon, ga艂ka muszkato艂owa

Przygotowanie:
1. W garnuszku warto na pocz膮tku odparowa膰 puree z dyni, by pozby膰 si臋 nadmiaru wody. Ostudzi膰
2. Do puree dodajemy ga艂k臋 muszkato艂ow膮, s贸l (1-2 szczypty), 艂y偶eczk臋 cukru, jajko, miesza-my 艂y偶k膮. Stopniowo dodajemy przesian膮 przez sitko m膮k臋 i mieszamy 艂y偶k膮. M膮ki nale偶y doda膰 tyle, aby otrzyma膰 lekko lepi膮ce ciasto. Im wi臋cej m膮ki dodacie, tym twardsze klu-seczki otrzymacie. Ciasto dzielimy na 2-3 cz臋艣ci. Opr贸szamy m膮k膮 i delikatnie rolujemy w wa艂eczki. Dzi臋ki opr贸szeniu ciasto nie lepi si臋 do d艂oni. Ostrym no偶em tniemy wa艂eczki cia-sta pod k膮tem na niedu偶e kawa艂ki d艂ugo艣ci 2-3 cm.
3. W garnku zagotowujemy osolon膮 wod臋. Dodajemy 艂y偶eczk臋 oleju by kluski si臋 nie skleja艂y. Kluski wrzucamy na wrz膮tek. Gdy wyp艂yn膮 na powierzchni臋, wy艂awiamy 艂y偶k膮 cedzakow膮 i odk艂adamy na durszlak. Kopytka dyniowe najlepiej gotowa膰 w kilku partiach.
4. Jogurt mieszamy z 艂y偶eczk膮 cukru i cynamonem i podajemy z kopytkami

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o