Kopytka dyniowe z cynamonowym sosem

Od rana dziś zimno, wietrznie i deszczowo…mogłam sobie dziś pozwolić na #homeoffice 🌧️ Uzupełniłam bazę potraw o pyszne, jesienne przepisy na bazie sezonowych warzyw i owoców. Miałam też nieco więcej czasu by przy tej okazji pokuchcić trochę w kuchni. Tak jak obiecałam- tak też zrobiłam- dyniowe kopytka w wersji na słodko polane sosem cynamonowym. 🎃 Sprawdzą się również w wersji wytrawnej np. z mięsem!

Kopytka dyniowe z cynamonowym sosem

Składniki (na 2-3 porcje):
• 1,5 szklanki bardzo gęstego puree z pieczonej dyni
• 1 jajko
• mąka pszenna do zagęszczenia ciasta i mąka do podsypania (ok. 1 szklanki w zależności od ilości użytego puree z dyni)
• jogurt naturalny
• sól do smaku, cukier, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. W garnuszku warto na początku odparować puree z dyni, by pozbyć się nadmiaru wody. Ostudzić
2. Do puree dodajemy gałkę muszkatołową, sól (1-2 szczypty), łyżeczkę cukru, jajko, miesza-my łyżką. Stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy łyżką. Mąki należy dodać tyle, aby otrzymać lekko lepiące ciasto. Im więcej mąki dodacie, tym twardsze klu-seczki otrzymacie. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Oprószamy mąką i delikatnie rolujemy w wałeczki. Dzięki oprószeniu ciasto nie lepi się do dłoni. Ostrym nożem tniemy wałeczki cia-sta pod kątem na nieduże kawałki długości 2-3 cm.
3. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy łyżeczkę oleju by kluski się nie sklejały. Kluski wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na durszlak. Kopytka dyniowe najlepiej gotować w kilku partiach.
4. Jogurt mieszamy z łyżeczką cukru i cynamonem i podajemy z kopytkami

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o