Lawasz czyli tradycyjny ormiański chlebek z kurczakiem i warzywami
NOWOŚĆ, którą dorwałam w Biedronce! Lawasz, czyli tradycyjny ormiański chlebek popularny także w Gruzji czy Turcji. Z dużo lepszym składem niż wiele dostępnych w sklepie gotowych tortilli tj. mąka pszenna, woda, sól, fermentowana mąka pszenna, zakwas przenny. Jest lekki i bardziej chrupiący od tradycyjnych placków tortilli. Tym razem przygotowałam go w wersji z kurczakiem gyros, czerwoną kapustą, świeżymi warzywami, rukolą i sosem czosnkowym. Mam nadzieje, że zostanie w tym sklepie na dłużej bo chętnie wypróbuję go jeszcze z innym farszem. Pomysłów mam wiele! Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
- Chlebek Lawasz
- Pierś z kurczaka
- Czerwona Kapusta
- por
- Rukola
- Pomidor
- Świeży ogórek
- Jogurt grecki
- Odrobina majonezu
- Czosnek granulowany
- Ketchup
- Przyprawa gyros, sól, pieprz, cukier, ocet, olej
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie gyros i podsmażyć na patelni.
- Kapustę drobno poszatkować, pora pokroić w półkrążki. Umieścić warzywa w misce i doprawić szczyptą soli, cukru, łyżeczką octu i oleju. Wymieszać i odczekać aż kapusta zmięknie.
- Warzywa pokroić
- Przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu, odrobiny majonezu, soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
- Na chlebek Lawasz nanieść mięso z kurczaka, czerwoną kapustę, warzywa, rukolę i polać sosem czosnkowym i ketchupem. Zawinąć w tortillę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć tortille i zapiec w nagrzanym piekarniku ok 5-7 min.
Jakie to było dobre! Znacie ten produkt? A może to też dla Ciebie nowość?
… [Trackback]
[…] There you will find 48129 more Infos: nasza-dieta.pl/blog/lawasz-tradycyjny-ormianski-chlebek/ […]
[…] Read More […]
Już go nie ma 🙂 wszytko co zdrowe to usuwają, została tortilla z 20 składnikami w tym połowa to chemia
Na jaką temperaturę ustawić piekarnik żeby zapiec te tortille ? 🙂
W rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok. 160-170 st. wystarczy 5-7 min potrzymać. Przy zbyt wysokiej temperaturze lub przetrzymany zbyt długo w piekarniku zrobi się kruchy i będzie się łamać chlebek. Ważne żeby był ciepły i delikatnie zarumieniony 🙂
[…] Lawasz czyli tradycyjny ormiański chlebek z kurczakiem i … […]
[…] Lawasz czyli tradycyjny ormiański chlebek z kurczakiem i … […]