Majowe odchudzanie…ze szparagami!

Majowe odchudzanie…ze szparagami! Sezon trwa, choć jest krótki- dlatego warto korzystać z niego maksymalnie. Zielone, białe, fioletowe- do wyboru, do koloru. Najlepiej smakują ugotowane w wodzie lub na parze, bez dodatków lub z ulubionym sosem czy oliwą z oliwek. 100 g to to zaledwie 18 kcal! Są jednak pożywne bo zawierają sporo białka. Zawierają aż 95% wody więc są bardzo dobrym nawadniaczem. Szparagi to bogactwo witamin i składników mineralnych- wapnia, potasu i fosforu. Przede wszystkim to jednak źródło w Naszej Diecie kwasu foliowego- zalecanego szczególnie dla kobiet planujący ciąże gdyż spowalnia to procesy starzenia się naszych komórek i ich regenerację a także wspomaga układ krążenia. Zawiera także sporo witaminy C i E a także beta-karotenu wpływających pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Zielone są najcieńsze, miękkie i bardziej wyraziste i aromatyczne w smaku. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.  Białe są grubsze i łagodniejsze w smaku, ale także twardsze i należy je obierać. Sposób przygotowania- włóż do wrzącej wody z odrobiną soli i cukru i gotuj do miękkości (przeważnie ok 15 min- fioletowe i białe szparagi nieco dłużej niż zielone). Najsmaczniejszą są teraz- w maju. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem dłużej zblanszuj czyli wrzuć do lekko osolonego wrzątku i obgotuj 2-3 minuty. Jesienią będą jak znalazł 😉

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o