Przepisy na dania z grilla!

Maj贸wka w pe艂ni! Pogoda nas rozpieszcza! Poza wskaz贸wkami na zdrowe grillowanie przesy艂am Wam tak偶e sprawdzone przepisy , kt贸re umil膮 Wam spotkania przy grillu. Znajdziecie tu pomys艂y na pieczone mi臋sa i ryby,聽 szasz艂yki, sa艂atki i sosy , kt贸re idealnie pasuj膮 do grillowanych mi臋s. Ka偶dy znajdzie tu co艣 dla siebie! Smacznego!

Pomys艂y na grilla:

Kurczak z grilla z papryk膮 i ananasem porcja 275 kcal

  • Ananas 艣wie偶y 100 g
  • Papryka czerwona 100 g
  • Mi臋so z piersi kurczaka, bez sk贸ry 100g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Papryka w臋dzona, kolendra
  1. Piersi kurczaka, papryk臋 i ananasa pokr贸j w kostk臋 3×3 cm. Kolendr臋 pokr贸j drobno, a patyki namocz w wodzie.
  2. Oliw臋 z oliwek wymieszaj z w臋dzon膮 papryk膮. Do przygotowanej marynaty w艂贸偶 pokrojone mi臋so i wymieszaj. Odstaw na 15 minut
  3. Po tym czasie wszystkie sk艂adniki nabij na przemian na drewniane patyki. U艂贸偶 je na ruszcie rozgrzanego grilla i sma偶 przez 15 minut, obracaj膮c co chwil臋. Na talerzu posyp 艣wie偶膮 kolendr膮

Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-pomara艅czowej porcja 260 kcal

  • Mi臋so z piersi kurczaka, bez sk贸ry 200g
  • s贸l, pieprz

Marynata:

  • jogurt grecki 50g
  • sok pomara艅czowy 20g
  • sok cytrynowy 5g
  • czosnek 5g
  • mi贸d 10g
  • papryczka chili, tymianek
  1. Mi臋so pokr贸j w plastry, natrzyj sol膮 i pieprzem.
  2. Sk艂adniki marynaty dobrze wymieszaj. W艂贸偶 mi臋so do marynaty, zostaw w lod贸wce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
  3. Mi臋so wyjmij z marynaty, piecz na rozgrzanym grillu, a偶 mi臋so b臋dzie mi臋kkie i przyrumienione, co jaki艣 czas smaruj膮c marynat膮.

Szasz艂yki z 艂ososiem porcja 265 kcal

  • 艁oso艣, 艣wie偶y 100 g
  • Cukinia 100 g
  • Papryka 偶贸艂ta 50 g
  • Pomidorki koktajlowe 50 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • S贸l, bazylia, sok z cytryny
  1. Przygotuj ryb臋: odetnij grub膮 sk贸r臋, pokr贸j w kostk臋.
  2. Wymieszaj olej z sokiem z cytryny i przyprawami. Namocz ryb臋 i zostaw w lod贸wce na kilka godzin.
  3. Pokr贸j warzywa wg uznania.
  4. Nabijaj sk艂adniki na wyka艂aczk臋 na przemian i upiecz na grillu

Sa艂atka z grillowanej cukinii porcja 250 kcal

  • Cukinia 50g
  • Pomidor 120 g
  • Papryka 偶贸艂ta 70 g
  • Papryka czerwona 70g
  • Ser tupu 鈥濬eta鈥 25 g
  • Szpinak 50 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Szczypiorek, sok cytrynowy, s贸l, pieprz
  1. Cukini臋 pokr贸j w d艂ugie plastry, posmaruj oliw膮, posyp przyprawami i u艂贸偶 na patelni grillowej z plastrami papryki, 膰wiartkami cebuli i skropione oliw膮. Grilluj z obu stron na rumiano
  2. Do miski wy艂贸偶 szpinak, dodaj grillowane warzywa, plastry 艣wie偶ych pomidor贸w, posiekany szczypiorek i pokruszon膮 fet臋.
  3. Skop sokiem z cytryny i oliw膮

Sa艂atka ziemniaczana聽 ze szpinakiem i burakiem do grilla porcja 420 kcal

  • Ziemniaki 200 g
  • Burak 400 g
  • Awokado 140 g
  • Szpinak 75 g
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • Ocet jab艂kowy z dojrza艂ych jab艂ek 3 g
  • S贸l, bazylia, czosnek granulowany
  1. Upiecz ziemniaki i buraki w naczyniu 偶aroodpornym.
  2. Pokr贸j wszystkie warzywa (opr贸cz szpinaku) i awokado.
  3. Zr贸b dressing: Wymieszaj olej z octem i przyprawami.
  4. Zalej szpinak pokrojone warzywa dressingiem.

Grillowany camembert na rukoli porcja 400 kcal

  • ser camembert 1 opakowanie
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny

1. Na talerzu wy艂贸偶 rukol臋, pomidorki koktajlowe przekrojone na 膰wiartki, skrop oliw膮 z oliwek i sokiem z cytryny

2. Zgrilluj ser camembert na grillu i wy艂贸偶 na sa艂atce.

Dip zio艂owy 135 kcal

  • tymianek 鈥 15 g
  • cebula dymka 鈥 20 g
  • szczypiorek 15 g
  • serek 艣mietankowy 50 g
  • jogurt naturalny 鈥 50 g
  • czosnek 5g
  • s贸l, pieprz
  1. Dymk臋, szczypiorek, czosnek posiekaj bardzo drobno. Umie艣膰 w misce, dodaj serek 艣mietankowy i jogurt. Dopraw drobno posiekanym tymiankiem, sol膮, pieprzem i dok艂adnie mieszamy.

Dip paprykowy 145 kcal

  • czerwona papryka 聽70 g
  • jogurt grecki 100 g
  • przecier pomidorowy 20 g
  • czosnek 5g
  • mielona ostra papryka
  • s贸l, pieprz, mielona ostra papryka
  1. Papryk臋 pokr贸j w bardzo drobn膮 kostk臋.
  2. Czosnek wyci艣nij przez prask臋 do miseczki po艂膮cz z jogurtem i przecierem pomidorowym.
  3. Przypraw ostr膮 papryk膮, sol膮 i pieprzem. Podawaj do mi臋s i warzyw z grilla.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o