Przepisy na dania z grilla!

Majówka w pełni! Pogoda nas rozpieszcza! Poza wskazówkami na zdrowe grillowanie przesyłam Wam także sprawdzone przepisy , które umilą Wam spotkania przy grillu. Znajdziecie tu pomysły na pieczone mięsa i ryby,  szaszłyki, sałatki i sosy , które idealnie pasują do grillowanych mięs. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! Smacznego!

Pomysły na grilla:

Kurczak z grilla z papryką i ananasem porcja 275 kcal

  • Ananas świeży 100 g
  • Papryka czerwona 100 g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Papryka wędzona, kolendra
  1. Piersi kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę 3×3 cm. Kolendrę pokrój drobno, a patyki namocz w wodzie.
  2. Oliwę z oliwek wymieszaj z wędzoną papryką. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na 15 minut
  3. Po tym czasie wszystkie składniki nabij na przemian na drewniane patyki. Ułóż je na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę. Na talerzu posyp świeżą kolendrą

Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej porcja 260 kcal

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 200g
  • sól, pieprz

Marynata:

  • jogurt grecki 50g
  • sok pomarańczowy 20g
  • sok cytrynowy 5g
  • czosnek 5g
  • miód 10g
  • papryczka chili, tymianek
  1. Mięso pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem.
  2. Składniki marynaty dobrze wymieszaj. Włóż mięso do marynaty, zostaw w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
  3. Mięso wyjmij z marynaty, piecz na rozgrzanym grillu, aż mięso będzie miękkie i przyrumienione, co jakiś czas smarując marynatą.

Szaszłyki z łososiem porcja 265 kcal

  • Łosoś, świeży 100 g
  • Cukinia 100 g
  • Papryka żółta 50 g
  • Pomidorki koktajlowe 50 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • Sól, bazylia, sok z cytryny
  1. Przygotuj rybę: odetnij grubą skórę, pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj olej z sokiem z cytryny i przyprawami. Namocz rybę i zostaw w lodówce na kilka godzin.
  3. Pokrój warzywa wg uznania.
  4. Nabijaj składniki na wykałaczkę na przemian i upiecz na grillu

Sałatka z grillowanej cukinii porcja 250 kcal

  • Cukinia 50g
  • Pomidor 120 g
  • Papryka żółta 70 g
  • Papryka czerwona 70g
  • Ser tupu „Feta” 25 g
  • Szpinak 50 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Szczypiorek, sok cytrynowy, sól, pieprz
  1. Cukinię pokrój w długie plastry, posmaruj oliwą, posyp przyprawami i ułóż na patelni grillowej z plastrami papryki, ćwiartkami cebuli i skropione oliwą. Grilluj z obu stron na rumiano
  2. Do miski wyłóż szpinak, dodaj grillowane warzywa, plastry świeżych pomidorów, posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę.
  3. Skop sokiem z cytryny i oliwą

Sałatka ziemniaczana  ze szpinakiem i burakiem do grilla porcja 420 kcal

  • Ziemniaki 200 g
  • Burak 400 g
  • Awokado 140 g
  • Szpinak 75 g
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek 3 g
  • Sól, bazylia, czosnek granulowany
  1. Upiecz ziemniaki i buraki w naczyniu żaroodpornym.
  2. Pokrój wszystkie warzywa (oprócz szpinaku) i awokado.
  3. Zrób dressing: Wymieszaj olej z octem i przyprawami.
  4. Zalej szpinak pokrojone warzywa dressingiem.

Grillowany camembert na rukoli porcja 400 kcal

  • ser camembert 1 opakowanie
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny

1. Na talerzu wyłóż rukolę, pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki, skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

2. Zgrilluj ser camembert na grillu i wyłóż na sałatce.

Dip ziołowy 135 kcal

  • tymianek – 15 g
  • cebula dymka – 20 g
  • szczypiorek 15 g
  • serek śmietankowy 50 g
  • jogurt naturalny – 50 g
  • czosnek 5g
  • sól, pieprz
  1. Dymkę, szczypiorek, czosnek posiekaj bardzo drobno. Umieść w misce, dodaj serek śmietankowy i jogurt. Dopraw drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Dip paprykowy 145 kcal

  • czerwona papryka  70 g
  • jogurt grecki 100 g
  • przecier pomidorowy 20 g
  • czosnek 5g
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka
  1. Paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Czosnek wyciśnij przez praskę do miseczki połącz z jogurtem i przecierem pomidorowym.
  3. Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Podawaj do mięs i warzyw z grilla.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o