11 stycznia Dzień Wegetarian- Przepis na pomidorowe flaki z boczniaków

11 stycznia obchodzimy Dzień Wegetarian. W Polsce jest coraz więcej chętnych, którzy decydują się na tego typu dietę polegającą na świadomym wykluczenia mięsa, owoców morza i ryb. Powodem mogą być upodobania smakowe, pobudki zdrowotne, ekologiczne, czy po prostu moralne.

Z tej okazji mam też dla Was ciekawy przepis- Pomidorowe Flaki z boczniaków. A wszystko to za sprawą aplikacji Too Good To Go ratującą wartościowe produkty spożywcze i posiłki przed wyrzuceniem. Korzystając z niej trafiłam w swojej paczce na sporo opakowań boczniaków i kombinowałam co z nich zrobić. Oczywiście pierwsze co sprawdziłam bloga Jadłonomia, a zdjęcie tej zupy było tak apetyczne, że od razu chciałam wypróbować ten przepis 😉 nie myliłam się… Zupa pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca i pikantna- idealna na obiad po powrocie do domu przy obecnych temperaturach na minusie. Do tego jest również bardzo sycąca.  Więcej o tej aplikacji opowiem Wam w kolejnym artykule na blogu bo zdecydowanie warto o niej wspomnieć.

A tymczasem dla wszystkich chętnych przepis na pomidorowe flaki z boczniaków. Miłośników tradycyjnej wersji tej zupy jest na pewno wielu- często pojawiają się nawet na różnych uroczystościach w restauracjach podawanych jako pierwsze danie zamiast tradycyjnego rosołu. Jest jednak również spora grupa osób, która nigdy nie przekona się do niej. Warto zatem wypróbować tego przepisu- będziecie pod wrażeniem. Niby zupa grzybowa, a w smaku, a nawet w wyglądzie bardzo zbliżona do tradycyjnych flaków wołowych.

Przepis na pomidorowe flaki z boczniaków:

Poznaj przepis na wegańskie pomidorowe flaki z boczniakami od dietetyk olsztyn, dietetyk elbląg, dietetyk online, dieta online, wegetariańskie przepisy, wegańskie przepisy od dietetyk olsztyn z poradni nasza dieta

Składniki na ok. 4 porcje:

  • boczniaki- 1 opakowanie ok 500g
  • pietruszka- 1 szt
  • Seler- ok ¼ szt
  • Marchewka- 2-3 szt
  • cebula- 1 szt
  • pomidory krojone z puszki- 1 szt
  • bulion 2 litry bulionu warzywnego- 2 litry
  • sos sojowy- 2-3 łyżki stołowe
  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek- łyżeczka, ostra papryka- łyżeczka, chilli, gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki, szczypta soli i cukru
  • olej

Przygotowanie:

  1. Boczniaki pokrój w paski wzdłuż blaszek. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj boczniaki a następnie wszystkie przyprawy. Podsmaż około 3 min.
  3. Kolejno dodaj warzywa (bez pomidorów), całość podsmaż przez kolejne 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie do garnka dodaj pomidory z puszki, dopraw soląi odrobiną cukru, zwiększ ogień i duś przez 5 minut.
  4. Następnie dodaj przygotowany wcześniej bulion warzywny, dopraw całość sosem sojowym i gotuj pod przykryciem przez 10 – 15 minut. Podawaj z pieczywem lub bez dodatku.

Ilu mamy na Naszej Diecie wegetarian? Dajcie znać, a może podzielicie się z nami Waszym ulubionym przepisem zachęcając przy tym innych do poznania nowych smaków?

Poniżej przesyłam Wam linki do innych, najciekawszych u mnie na blogu przepisów w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej:

Lawasz z Biedronki z gyrosem roślinnym GoVege 

Poznaj przepis z wykorzystaniem chlebka lawasz biedronka i gyros roślinny z białka grochu GoVege Biedronka od dietetyk olsztyn, dietetyk elbląg dietetyk online, dieta online.

Wege kotlety z Lidla- Falafel i kotleciki jaglane

Poznaj przepis na falafel tortilla wege kotleciki jaglane z lidla od dietetyk olsztyn z poradni nasza dieta

Hit przepis z tiktoka! Makaron z fetą i pomidorkami!

Poznaj przepis na makaron z fetą i pomidrami, przepis z tiktoka od dietetyk olsztyn z poradni nasza dieta

Przepis na pomidorowe curry z ciecierzycą

Poznaj przepis na pomidorowe curry z ciecierzycy z ryżem od dietetyk olsztyn z poradni nasza dieta

Wegański pasztet z soczewicy z kaszą jaglaną i żurawiną

poznaj przepis na wegański pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej i żurawinyod dietetyk olsztyn z poradni nasza dieta

Wege kotlety z kaszy jaglanej i buraka do burgera

poznaj przepis na wege kotlety z buraka i kaszy jaglanejod dietetyk olsztyn z poradni nasza dieta

 

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments