11 stycznia Dzień Wegetarian- Przepis na pomidorowe flaki z boczniaków
11 stycznia obchodzimy Dzień Wegetarian. W Polsce jest coraz więcej chętnych, którzy decydują się na tego typu dietę polegającą na świadomym wykluczenia mięsa, owoców morza i ryb. Powodem mogą być upodobania smakowe, pobudki zdrowotne, ekologiczne, czy po prostu moralne.
Z tej okazji mam też dla Was ciekawy przepis- Pomidorowe Flaki z boczniaków. A wszystko to za sprawą aplikacji Too Good To Go ratującą wartościowe produkty spożywcze i posiłki przed wyrzuceniem. Korzystając z niej trafiłam w swojej paczce na sporo opakowań boczniaków i kombinowałam co z nich zrobić. Oczywiście pierwsze co sprawdziłam bloga Jadłonomia, a zdjęcie tej zupy było tak apetyczne, że od razu chciałam wypróbować ten przepis 😉 nie myliłam się… Zupa pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca i pikantna- idealna na obiad po powrocie do domu przy obecnych temperaturach na minusie. Do tego jest również bardzo sycąca. Więcej o tej aplikacji opowiem Wam w kolejnym artykule na blogu bo zdecydowanie warto o niej wspomnieć.
A tymczasem dla wszystkich chętnych przepis na pomidorowe flaki z boczniaków. Miłośników tradycyjnej wersji tej zupy jest na pewno wielu- często pojawiają się nawet na różnych uroczystościach w restauracjach podawanych jako pierwsze danie zamiast tradycyjnego rosołu. Jest jednak również spora grupa osób, która nigdy nie przekona się do niej. Warto zatem wypróbować tego przepisu- będziecie pod wrażeniem. Niby zupa grzybowa, a w smaku, a nawet w wyglądzie bardzo zbliżona do tradycyjnych flaków wołowych.
Przepis na pomidorowe flaki z boczniaków:
Składniki na ok. 4 porcje:
- boczniaki- 1 opakowanie ok 500g
- pietruszka- 1 szt
- Seler- ok ¼ szt
- Marchewka- 2-3 szt
- cebula- 1 szt
- pomidory krojone z puszki- 1 szt
- bulion 2 litry bulionu warzywnego- 2 litry
- sos sojowy- 2-3 łyżki stołowe
- Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek- łyżeczka, ostra papryka- łyżeczka, chilli, gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki, szczypta soli i cukru
- olej
Przygotowanie:
- Boczniaki pokrój w paski wzdłuż blaszek. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach.
- Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj boczniaki a następnie wszystkie przyprawy. Podsmaż około 3 min.
- Kolejno dodaj warzywa (bez pomidorów), całość podsmaż przez kolejne 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie do garnka dodaj pomidory z puszki, dopraw soląi odrobiną cukru, zwiększ ogień i duś przez 5 minut.
- Następnie dodaj przygotowany wcześniej bulion warzywny, dopraw całość sosem sojowym i gotuj pod przykryciem przez 10 – 15 minut. Podawaj z pieczywem lub bez dodatku.
Ilu mamy na Naszej Diecie wegetarian? Dajcie znać, a może podzielicie się z nami Waszym ulubionym przepisem zachęcając przy tym innych do poznania nowych smaków?
Poniżej przesyłam Wam linki do innych, najciekawszych u mnie na blogu przepisów w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej:
Lawasz z Biedronki z gyrosem roślinnym GoVege
Wege kotlety z Lidla- Falafel i kotleciki jaglane
Hit przepis z tiktoka! Makaron z fetą i pomidorkami!
Przepis na pomidorowe curry z ciecierzycą
Wegański pasztet z soczewicy z kaszą jaglaną i żurawiną
Wege kotlety z kaszy jaglanej i buraka do burgera