Przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona…wątróbka!
Przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona i wykreślana w pierwszej kolejności z listy produktów nielubianych na pierwszym spotkaniu w poradni. Pewnie wielu z Was już domyśla o co dokładnie może chodzić! Tak, tak… Wątróbka! Ja z pewnością należę do tej pierwszej grupy która ją uwielbia. Za wyjątkowy smak i wartości odżywcze czyli bogate źródło przede wszystkim białka, witaminy A i witamin z gr B m.in. wit. B12, a także żelaza. Co w niej jeszcze fajnego? Cena! Kilogram kosztuje ok. 6 zł. I choć ma sporo plusów, lepiej jest jadać ją okazjonalnie ze względu na zawartość cholesterolu i sporą dawkę witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla organizmu.
Co do formy przygotowania pieczona w piekarniku będzie zdecydowanie lepszym wyborem, niż smażona w głębokim tłuszczu. Wystarczy wątróbkę obtoczoną w mące podsmażyć krótko na patelni. Osobno obsmażyć drobno pokrojone jabłko i cebulkę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego na 30 min do piekarnika w temp 180 st. Początkowo piec pod folią aluminiową. Pyszotka!