Sałatka z grillowanymi warzywami i fetą

Trochę sobie umilamy ten trudny czas. Dziś na obiad moje popisowe danie na wszystkich domóweczkach (“Gdzie się podziały tamte prywatki?”🎵) czyli kurczak w cieście francuskim z pieczarkami, cebulką i serem mozzarella. Nowością tym razem była sałatka na bazie mixu sałat z gorzką rukolą, słodkim burakiem, słoną fetą, smacznymi grillowanymi warzywami i prażonymi pestkami słonecznika. Do tego sos na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Choć pieczone/gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG 65) dodatek produktów będących źródłem białka i tłuszczu jak oliwa z oliwek, pestki słonecznika czy sera fety wpływają na obniżenie IG całej sałatki.

Sałatka z grillowanymi warzywami i fetą:
Składniki na 2 porcje:
1 porcja 136kcal W:13,5 B:4,3 T:8,1
Mix sałat
Garść rukoli
1 średni burak
1/2 szt cukinii
1/2 szt papryki
40g sera fety
1 łyżka stołowa pestek słonecznika
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Paprykę pokroić w grubą kostkę, cukinię obrać ze skórki i przy pomocy obieraczki pokroić w długie wstążki. Warzywa zgrillować na patelni grillowej lub podpiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ugotowanego buraka pokroić w kostkę razem z fetą. Wymieszać składniki razem z mixem sałat i rukolą. Pestki słonecznika uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę. Skropić oliwą i octem balsamicznym.

Uczta dla podniebienia! A co u Was dobrego na poprawę humoru?

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o