Przepisy na dania z grilla!
Majówka w pełni! Poza wskazówkami na zdrowe grillowanie przesyłam Wam także sprawdzone przepisy , które umilą Wam grillowanie w zdrowej wersji. Znajdziecie tu pomysły na pieczone mięsa i ryby, szaszłyki, sałatki i sosy , które idealnie pasują do grillowanych mięs. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! Smacznego!
Pomysły na grilla:
Kurczak z grilla z papryką i ananasem porcja 275 kcal
- Ananas świeży 100 g
- Papryka czerwona 100 g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100g
- Oliwa z oliwek 10g
- Papryka wędzona, kolendra
- Piersi kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę 3×3 cm. Kolendrę pokrój drobno, a patyki namocz w wodzie.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z wędzoną papryką. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na 15 minut
- Po tym czasie wszystkie składniki nabij na przemian na drewniane patyki. Ułóż je na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę. Na talerzu posyp świeżą kolendrą
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej porcja 260 kcal
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 200g
- sól, pieprz
Marynata:
- jogurt grecki 50g
- sok pomarańczowy 20g
- sok cytrynowy 5g
- czosnek 5g
- miód 10g
- papryczka chili, tymianek
- Mięso pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem.
- Składniki marynaty dobrze wymieszaj. Włóż mięso do marynaty, zostaw w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
- Mięso wyjmij z marynaty, piecz na rozgrzanym grillu, aż mięso będzie miękkie i przyrumienione, co jakiś czas smarując marynatą.
Szaszłyki z łososiem porcja 265 kcal
- Łosoś, świeży 100 g
- Cukinia 100 g
- Papryka żółta 50 g
- Pomidorki koktajlowe 50 g
- Cebula czerwona 50 g
- Oliwa z oliwek 5 g
- Sól, bazylia, sok z cytryny
- Przygotuj rybę: odetnij grubą skórę, pokrój w kostkę.
- Wymieszaj olej z sokiem z cytryny i przyprawami. Namocz rybę i zostaw w lodówce na kilka godzin.
- Pokrój warzywa wg uznania.
- Nabijaj składniki na wykałaczkę na przemian i upiecz na grillu
Sałatka z grillowanej cukinii porcja 250 kcal
- Cukinia 50g
- Pomidor 120 g
- Papryka żółta 70 g
- Papryka czerwona 70g
- Ser tupu „Feta” 25 g
- Szpinak 50 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Szczypiorek, sok cytrynowy, sól, pieprz
- Cukinię pokrój w długie plastry, posmaruj oliwą, posyp przyprawami i ułóż na patelni grillowej z plastrami papryki, ćwiartkami cebuli i skropione oliwą. Grilluj z obu stron na rumiano
- Do miski wyłóż szpinak, dodaj grillowane warzywa, plastry świeżych pomidorów, posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę.
- Skop sokiem z cytryny i oliwą
Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i burakiem do grilla porcja 420 kcal
- Ziemniaki 200 g
- Burak 400 g
- Awokado 140 g
- Szpinak 75 g
- Oliwa z oliwek 5 g
- Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek 3 g
- Sól, bazylia, czosnek granulowany
- Upiecz ziemniaki i buraki w naczyniu żaroodpornym.
- Pokrój wszystkie warzywa (oprócz szpinaku) i awokado.
- Zrób dressing: Wymieszaj olej z octem i przyprawami.
- Zalej szpinak pokrojone warzywa dressingiem.
Grillowany camembert na rukoli porcja 400 kcal
- ser camembert 1 opakowanie
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek, sok z cytryny
1. Na talerzu wyłóż rukolę, pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki, skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
2. Zgrilluj ser camembert na grillu i wyłóż na sałatce.
Dip ziołowy 135 kcal
- tymianek – 15 g
- cebula dymka – 20 g
- szczypiorek 15 g
- serek śmietankowy 50 g
- jogurt naturalny – 50 g
- czosnek 5g
- sól, pieprz
- Dymkę, szczypiorek, czosnek posiekaj bardzo drobno. Umieść w misce, dodaj serek śmietankowy i jogurt. Dopraw drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Dip paprykowy 145 kcal
- czerwona papryka 70 g
- jogurt grecki 100 g
- przecier pomidorowy 20 g
- czosnek 5g
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz, mielona ostra papryka
- Paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Czosnek wyciśnij przez praskę do miseczki połącz z jogurtem i przecierem pomidorowym.
- Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Podawaj do mięs i warzyw z grilla.
Subskrybuj
0 komentarzy