Wielkanocne Wskazówki!
Dla wielu z początek wiosny i ciepłych dni to również początek Naszej Diety. I jak tu przetrwać z sukcesem święta wielkanocne, których potrawy do małokalorycznych nie należą i zbliżającą się majówkę czyli początek sezonu grillowego? Na początek zbliżające się święta! I z pewnością nie będę namawiać Was do głodowania przy Wielkanocnym stole, ale podpowiem kilka wskazówek by cieszyć się nimi bez wyrzutów sumienia 🙂 W końcu to tylko 2 dni, a najważniejsze jest to w jaki sposób odżywiamy się i dbamy o Naszą Dietę na co dzień!
- Wielka Sobota – dzień postny – postaraj się zjeść znacznie mniej kalorii niż zwykle. Z pewnością również w wirze świątecznych przygotowań, gotowania potraw, sprzątania i innych domowych obowiązków możemy spalić całkiem sporo kalorii.
- W czasie świąt pozwól sobie na ulubione faszerowane jajka, pieczone pasztety, czy kawałek babki lub mazurka, jednak staraj się pilnować ich porcji. Dzięki temu będziesz mógł także spróbować różnych wielkanocnych potraw.
- Gdy czujesz się, że jesteś już najedzony, nie dokładaj kolejnej porcji na talerz. Daj sobie czas na odczucie sytości i pozwól swojemu żołądkowi strawić to co właśnie zjadłeś. Częste dokładki mogą wpłynąć na to, że nie będziesz kontrolować ilości spożywanych posiłków. Postaraj się jedzenie nakładać na talerz tylko raz.
- Wprowadź zdrowe zamienniki, mniej kaloryczne, a nadal tak samo dobre w smaku. Sos do sałatek przygotuj na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem majonezu. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste zamiast białego. Przygotuj warzywne sałatki jako dodatek do wielkanocnych potraw, aby dostarczyć odpowiedniej porcji warzyw. A dodatkowy kawałek ciasta zamień np. na sałatkę owocową z dodatkiem orzechów.
- Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu- pij dużo wody co wpłynie na Twój mniejszy apetyt oraz herbatek ziołowych wspomagających trawienie.
- Ostatni posiłek zjedz najlepiej 3-4 godziny przed snem, aby nadmiar spożytych kalorii nie zamienił się w tkankę tłuszczową.
- Nie zapominaj o ruchu. Wybierz się np. na wiosenny spacer z rodziną. Wpłynie to na Wasze lepsze samopoczucie i spalicie trochę świątecznych kalorii.:
Przepisy na wielkanocne dania:
Jaja faszerowane twarożkiem i szpinakiem
Przepis ma 8 porcji. 1 porcja (70kcal)
Składniki:
- 4 szt. jaj na twardo,
- 40g cebuli
- 30 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku,
- 40g twarożku
- 5g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na maśle zeszklij czosnek, cebulę i szpinak, dopraw solą i pieprzem i zostaw do przestudzenia. Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Twarożek, żółtka i szpinak zmiksuj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Farszem napełnij połówki jajek
Pasta na kanapki z jajek, awokado i wędzonego łososia:
Przepis na 2 porcje (350 kcal)
- 2 szt Jaja kurze całe
- 70 g Awokado
- 50 g Łosoś wędzony na ciepło
- 3 g Majonez
- 10 g Cebula
- sól, pieprz , szczypiorek, czosnek, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Łososia i awokado pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj drobno, dodaj do awokado. Dodaj odrobinę majonezu, drobno pokrojoną cebulę szczypiorek , dopraw do smaku.
Pieczarkowe faszerowane łódeczki:
Przepis na 8 porcji. 1 porcja 80kcal
Składniki:
- 4 jajka na twardo,
- 10 szt pieczarek,
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- 40 g cebuli
- 30 g jogurtu naturalnego,
- 10 g oleju rzepakowego
- sól, pieprz, tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Na oleju podsmaż grzyby z cebulką, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Ostudź. Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtko. Zmiksuj pieczarki i cebulę z żółtkami. Dodaj jogurt naturalny i natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku. Farszem napełnij połówki jajek.
Wielkanocny barszcz biały: (232 kcal)
Składniki:
- 220 g ziemniaki
- 60 g seler korzeniowy
- 50 g pietruszka korzeń
- 50 g marchew
- 10 g chrzan tarty
Sposób przygotowania:
Dodatkowo przygotuj 2 szklanki zakwasu na barszcz, majeranek, sól, pieprz.Obierz warzywa, pokrój ziemniaki w kostkę. Zalej wodą i gotuj do miękkości.Dodaj przez sitko do zupy zakwas.Dodaj przyprawy razem z chrzanem.
Wielkanocny mazurek czekoladowy:
Składniki na 12 porcji. 1 porcja 205 kcal
- 140 g awokado
- 120 g banana
- 200 g mąki orkiszowej/ jaglanej
- 80 g daktyli suszonych
- 60 g kaszy jaglanej
- 50 g oleju lub innego tłuszczu
- 50 g powideł śliwkowych
- 15 g kakao
- 10 g wiórki kokosowe
Ciasto:
- Rozgnieć widelcem na gładką masę banana.
- Wymieszaj mąki razem z olejem. Dodaj banana i zagnieć ciasto.
- Owiń w folię aluminiową i schowaj na ok 40 minut do lodówki.
- Wyłóż foremkę ciastem, zostawiając wyższe brzegi.
- Piecz ok 25 minut w temp. 180 stopni C.
Krem:
- Namocz wcześniej daktyle.
- Zmiksuj daktyle, kaszę, wiórki, powidła, kakao i awokado.
- Wyłóż krem na upieczone, wystudzone ciasto.
Babka cytrynowo-jogurtowa:
Składniki:
- Jajka 4 sztuki
- Mąka kukurydziana 2 łyżki
- Otręby (zmielone) 2 łyżki
- Jogurt naturalny 150g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- Ksylitol 4,5 łyżki
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywno,
- Do piany dodać ksylitol i dalej ubijać
- Następnie dodać żółtka – ubijać
- Wymieszać suche składniki: mąkę i zmielone otręby i proszek do pieczenia
- dokładnie zmieszane suche składniki dodać do białek
- Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon – podkreśli słodki smak babki
- Masę przelać do formy najlepiej silikonowej (ponieważ nie trzeba jej natłuszczać)
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 30 min.
Jeśli przed Tobą jeszcze szykowanie wielkanocnych pisanek to śpieszę z pomocą na śliczny roślinny motyw – prosty i pomysłowy sposób na Wielkanocne pisanki!
Będziesz potrzebować:
– jajka (najlepiej z białą, bardzo jasną skorupką)
– zielona pietruszka z dużymi liśćmi (lub inne zioła np. lubczyk, kolendra, melisa, rukiew wodna)
–gotowe barwniki do jajek
–podkolanówki lub rajstopy (przy większej ilości sztuk :D) nylonowe
– garnek i woda do gotowania jajek
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Pietruszkę namocz w wodzie i przyklej do jajka. Otoczone pietruszką jajko owiń materiałem nylonowym i zawiąż całość (np. gumką recepturką lub supełkiem) Uważaj, by listki czy kwiatki nie zwinęły się i nie przesunęły. Włóż jajko do wody z barwnikami i mocz od 5-10 min (im dłuższy czas tym intensywniejszy kolor naszej pisanki). Wyciągnij i poczekaj aż barwnik wyschnie. Po ściągnięciu materiału i usunięciu listków pietruszki jajka można delikatnie natłuścić oliwą.