Wielkanocne Wskazówki!

Dla wielu z początek wiosny i ciepłych dni to również początek Naszej Diety. I jak tu przetrwać z sukcesem  święta wielkanocne, których potrawy do małokalorycznych nie należą i zbliżającą się majówkę czyli  początek sezonu grillowego? Na początek zbliżające się święta! I z pewnością nie będę namawiać Was do głodowania przy Wielkanocnym stole, ale podpowiem kilka wskazówek by cieszyć się nimi bez wyrzutów sumienia 🙂 W końcu to tylko 2 dni, a najważniejsze jest to w jaki sposób odżywiamy się i dbamy o Naszą Dietę na co dzień!

  1. Wielka Sobota – dzień postny – postaraj się zjeść znacznie mniej kalorii niż zwykle. Z pewnością również w wirze świątecznych przygotowań, gotowania potraw, sprzątania i innych domowych obowiązków możemy spalić całkiem sporo kalorii.
  2. W czasie świąt pozwól sobie na ulubione faszerowane jajka, pieczone pasztety, czy kawałek babki lub mazurka, jednak staraj się pilnować ich porcji. Dzięki temu będziesz mógł także spróbować różnych wielkanocnych potraw.
  3. Gdy czujesz się, że jesteś już najedzony, nie dokładaj kolejnej porcji na talerz. Daj sobie czas na odczucie sytości i pozwól swojemu żołądkowi strawić to co właśnie zjadłeś. Częste dokładki mogą wpłynąć na to, że nie będziesz kontrolować ilości spożywanych posiłków. Postaraj się jedzenie nakładać na talerz tylko raz.
  4. Wprowadź zdrowe zamienniki, mniej kaloryczne, a nadal tak samo dobre w smaku. Sos do sałatek przygotuj na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem majonezu. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste zamiast białego. Przygotuj warzywne sałatki jako dodatek do wielkanocnych potraw, aby dostarczyć odpowiedniej porcji warzyw. A dodatkowy kawałek ciasta zamień np. na sałatkę owocową z dodatkiem orzechów.
  5. Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu- pij dużo wody co wpłynie na Twój mniejszy apetyt oraz herbatek ziołowych wspomagających trawienie.
  6. Ostatni posiłek zjedz najlepiej 3-4 godziny przed snem, aby nadmiar spożytych kalorii nie zamienił się w tkankę tłuszczową.
  7. Nie zapominaj o ruchu. Wybierz się np. na wiosenny spacer z rodziną. Wpłynie to na Wasze lepsze samopoczucie i spalicie trochę świątecznych kalorii.:

Przepisy na wielkanocne dania:

Jaja faszerowane twarożkiem i szpinakiem

Przepis ma 8 porcji. 1 porcja (70kcal)

Składniki:

  • 4 szt. jaj na twardo,
  • 40g cebuli
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku,
  • 40g twarożku
  • 5g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na maśle zeszklij czosnek, cebulę i szpinak, dopraw solą i pieprzem i zostaw do przestudzenia. Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Twarożek, żółtka i szpinak zmiksuj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Farszem napełnij połówki jajek

Pasta na kanapki z jajek, awokado i wędzonego łososia:

Przepis na 2 porcje (350 kcal)

  • 2 szt Jaja kurze całe
  • 70 g Awokado
  • 50 g Łosoś wędzony na ciepło
  • 3 g Majonez
  • 10 g Cebula
  • sól, pieprz , szczypiorek, czosnek, sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Łososia i awokado pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj drobno, dodaj do awokado. Dodaj odrobinę majonezu, drobno pokrojoną cebulę szczypiorek , dopraw do smaku.

Pieczarkowe faszerowane łódeczki:

Przepis na 8 porcji. 1 porcja 80kcal

Składniki:

  • 4 jajka na twardo,
  • 10 szt pieczarek,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 40 g cebuli
  • 30 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, tymianek do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Na oleju podsmaż grzyby z cebulką, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Ostudź. Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtko. Zmiksuj pieczarki i cebulę z żółtkami. Dodaj jogurt naturalny i natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku. Farszem napełnij połówki jajek.

Wielkanocny barszcz biały: (232 kcal)

Składniki:

  • 220 g ziemniaki
  • 60 g seler korzeniowy
  • 50 g pietruszka korzeń
  • 50 g marchew
  • 10 g chrzan tarty

Sposób przygotowania:

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki zakwasu na barszcz, majeranek, sól, pieprz.Obierz warzywa, pokrój ziemniaki w kostkę. Zalej wodą i gotuj do miękkości.Dodaj przez sitko do zupy zakwas.Dodaj przyprawy razem z chrzanem.

Wielkanocny mazurek czekoladowy:

Składniki na 12 porcji. 1 porcja 205 kcal

  • 140 g awokado
  • 120 g banana
  • 200 g mąki orkiszowej/ jaglanej
  • 80 g daktyli suszonych
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 50 g oleju lub innego tłuszczu
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 15 g kakao
  • 10 g wiórki kokosowe

Ciasto:

  1. Rozgnieć widelcem na gładką masę banana.
  2. Wymieszaj mąki razem z olejem. Dodaj banana i zagnieć ciasto.
  3. Owiń w folię aluminiową i schowaj na ok 40 minut do lodówki.
  4. Wyłóż foremkę ciastem, zostawiając wyższe brzegi.
  5. Piecz ok 25 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

  1. Namocz wcześniej daktyle.
  2. Zmiksuj daktyle, kaszę, wiórki, powidła, kakao i awokado.
  3. Wyłóż krem na upieczone, wystudzone ciasto.

Babka cytrynowo-jogurtowa:

Składniki:

  • Jajka 4 sztuki
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki
  • Otręby (zmielone) 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 150g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • Ksylitol 4,5 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno,
  2. Do piany dodać ksylitol i dalej ubijać
  3. Następnie dodać żółtka – ubijać
  4. Wymieszać suche składniki: mąkę i zmielone otręby i proszek do pieczenia
  5. dokładnie zmieszane suche składniki dodać do białek
  6. Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon – podkreśli słodki smak babki
  7. Masę przelać do formy najlepiej silikonowej (ponieważ nie trzeba jej natłuszczać)
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 30 min.

 

Jeśli przed Tobą jeszcze szykowanie wielkanocnych pisanek to śpieszę z pomocą na śliczny roślinny motyw – prosty i pomysłowy sposób na Wielkanocne pisanki!

 

Będziesz potrzebować:

– jajka (najlepiej z białą, bardzo jasną skorupką)
– zielona pietruszka z dużymi liśćmi (lub inne zioła np. lubczyk, kolendra, melisa, rukiew wodna)

–gotowe barwniki do jajek
–podkolanówki lub rajstopy (przy większej ilości sztuk :D) nylonowe
– garnek i woda do gotowania jajek

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Pietruszkę namocz w wodzie i przyklej do jajka. Otoczone pietruszką jajko owiń materiałem nylonowym i zawiąż całość (np. gumką recepturką lub supełkiem) Uważaj, by listki czy kwiatki nie zwinęły się i nie przesunęły. Włóż jajko do wody z barwnikami i mocz od 5-10 min (im dłuższy czas  tym intensywniejszy kolor naszej pisanki). Wyciągnij i poczekaj aż barwnik wyschnie. Po ściągnięciu materiału i usunięciu listków pietruszki jajka można delikatnie natłuścić oliwą.

Wesołych świąt!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o