Wielkanocne Wskaz贸wki!

Dla wielu z pocz膮tek wiosny i ciep艂ych dni to r贸wnie偶 pocz膮tek Naszej Diety. I jak tu przetrwa膰 z sukcesem 聽艣wi臋ta wielkanocne, kt贸rych potrawy do ma艂okalorycznych nie nale偶膮 i zbli偶aj膮c膮 si臋 maj贸wk臋 czyli聽 pocz膮tek sezonu grillowego? Na pocz膮tek zbli偶aj膮ce si臋 艣wi臋ta! I z pewno艣ci膮 nie b臋d臋 namawia膰 Was do g艂odowania przy Wielkanocnym stole, ale podpowiem kilka wskaz贸wek by cieszy膰 si臋 nimi bez wyrzut贸w sumienia 馃檪聽W ko艅cu to tylko 2 dni, a najwa偶niejsze jest to w jaki spos贸b od偶ywiamy si臋 i dbamy o Nasz膮 Diet臋 na co dzie艅!

  1. Wielka Sobota 鈥 dzie艅 postny 鈥 postaraj si臋 zje艣膰 znacznie mniej kalorii ni偶 zwykle. Z pewno艣ci膮 r贸wnie偶 w wirze 艣wi膮tecznych przygotowa艅, gotowania potraw, sprz膮tania i innych domowych obowi膮zk贸w mo偶emy spali膰 ca艂kiem sporo kalorii.
  2. W czasie 艣wi膮t pozw贸l sobie na ulubione faszerowane jajka, pieczone pasztety, czy kawa艂ek babki lub mazurka, jednak staraj si臋 pilnowa膰 ich porcji. Dzi臋ki temu b臋dziesz m贸g艂 tak偶e spr贸bowa膰 r贸偶nych wielkanocnych potraw.
  3. Gdy czujesz si臋, 偶e jeste艣 ju偶 najedzony, nie dok艂adaj kolejnej porcji na talerz. Daj sobie czas na odczucie syto艣ci i pozw贸l swojemu 偶o艂膮dkowi strawi膰 to co w艂a艣nie zjad艂e艣. Cz臋ste dok艂adki mog膮 wp艂yn膮膰 na to, 偶e nie b臋dziesz kontrolowa膰 ilo艣ci spo偶ywanych posi艂k贸w. Postaraj si臋 jedzenie nak艂ada膰 na talerz tylko raz.
  4. Wprowad藕 zdrowe zamienniki, mniej kaloryczne, a nadal tak samo dobre w smaku. Sos do sa艂atek przygotuj na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem majonezu. Wybieraj pieczywo pe艂noziarniste zamiast bia艂ego. Przygotuj warzywne sa艂atki jako dodatek do wielkanocnych potraw, aby dostarczy膰 odpowiedniej porcji warzyw. A dodatkowy kawa艂ek ciasta zamie艅 np. na sa艂atk臋 owocow膮 z dodatkiem orzech贸w.
  5. Pami臋taj o prawid艂owym nawodnieniu- pij du偶o wody co wp艂ynie na Tw贸j mniejszy apetyt oraz herbatek zio艂owych wspomagaj膮cych trawienie.
  6. Ostatni posi艂ek zjedz najlepiej 3-4 godziny przed snem, aby nadmiar spo偶ytych kalorii nie zamieni艂 si臋 w tkank臋 t艂uszczow膮.
  7. Nie zapominaj o ruchu. Wybierz si臋 np. na wiosenny spacer z rodzin膮. Wp艂ynie to na Wasze lepsze samopoczucie i spalicie troch臋 艣wi膮tecznych kalorii.:

Przepisy na wielkanocne dania:

Jaja faszerowane twaro偶kiem i szpinakiem

Przepis ma 8 porcji. 1 porcja (70kcal)

Sk艂adniki:

  • 4 szt. jaj na twardo,
  • 40g cebuli
  • 30 g 艣wie偶ego szpinaku
  • 1 z膮bek czosnku,
  • 40g twaro偶ku
  • 5g mas艂a
  • s贸l, pieprz

Spos贸b przygotowania:

Szpinak pokr贸j na kawa艂ki. Cebul臋 i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na ma艣le zeszklij czosnek, cebul臋 i szpinak, dopraw sol膮 i pieprzem i zostaw do przestudzenia. Jajka obierz, przekr贸j wzd艂u偶 na p贸艂 i delikatnie wyjmij 偶贸艂tka. Twaro偶ek, 偶贸艂tka i szpinak zmiksuj i przypraw do smaku sol膮 oraz pieprzem. Farszem nape艂nij po艂贸wki jajek

Pasta na kanapki z jajek, awokado i w臋dzonego 艂ososia:

Przepis na 2 porcje (350 kcal)

  • 2 szt Jaja kurze ca艂e
  • 70 g Awokado
  • 50 g 艁oso艣 w臋dzony na ciep艂o
  • 3 g Majonez
  • 10 g Cebula
  • s贸l, pieprz , szczypiorek, czosnek, sok z cytryny

Spos贸b przygotowania:
艁ososia i awokado pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Skrop sokiem z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj drobno, dodaj do awokado. Dodaj odrobin臋 majonezu, drobno pokrojon膮 cebul臋 szczypiorek , dopraw do smaku.

Pieczarkowe faszerowane 艂贸deczki:

Przepis na 8 porcji. 1 porcja 80kcal

Sk艂adniki:

  • 4 jajka na twardo,
  • 10 szt pieczarek,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 40 g cebuli
  • 30 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g oleju rzepakowego
  • s贸l, pieprz, tymianek do smaku

Spos贸b przygotowania:

Cebul臋 i pieczarki obierz i posiekaj. Na oleju podsma偶 grzyby z cebulk膮, dopraw tymiankiem, sol膮 i pieprzem. Ostud藕. Jajka obierz, przekr贸j wzd艂u偶 na p贸艂 i wyjmij 偶贸艂tko. Zmiksuj pieczarki i cebul臋 z 偶贸艂tkami. Dodaj jogurt naturalny i natk臋 pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku. Farszem nape艂nij po艂贸wki jajek.

Wielkanocny barszcz bia艂y: (232 kcal)

Sk艂adniki:

  • 220 g ziemniaki
  • 60 g seler korzeniowy
  • 50 g pietruszka korze艅
  • 50 g marchew
  • 10 g chrzan tarty

Spos贸b przygotowania:

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki zakwasu na barszcz, majeranek, s贸l, pieprz.Obierz warzywa, pokr贸j ziemniaki w kostk臋. Zalej wod膮 i gotuj do mi臋kko艣ci.Dodaj przez sitko do zupy zakwas.Dodaj przyprawy razem z chrzanem.

Wielkanocny mazurek czekoladowy:

Sk艂adniki na 12 porcji. 1 porcja 205 kcal

  • 140 g awokado
  • 120 g banana
  • 200 g m膮ki orkiszowej/ jaglanej
  • 80 g daktyli suszonych
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 50 g oleju lub innego t艂uszczu
  • 50 g powide艂 艣liwkowych
  • 15 g kakao
  • 10 g wi贸rki kokosowe

Ciasto:

  1. Rozgnie膰 widelcem na g艂adk膮 mas臋 banana.
  2. Wymieszaj m膮ki razem z olejem. Dodaj banana i zagnie膰 ciasto.
  3. Owi艅 w foli臋 aluminiow膮 i schowaj na ok 40 minut do lod贸wki.
  4. Wy艂贸偶 foremk臋 ciastem, zostawiaj膮c wy偶sze brzegi.
  5. Piecz ok 25 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

  1. Namocz wcze艣niej daktyle.
  2. Zmiksuj daktyle, kasz臋, wi贸rki, powid艂a, kakao i awokado.
  3. Wy艂贸偶 krem na upieczone, wystudzone ciasto.

Babka cytrynowo-jogurtowa:

Sk艂adniki:

  • Jajka 4 sztuki
  • M膮ka kukurydziana 2 艂y偶ki
  • Otr臋by (zmielone) 2 艂y偶ki
  • Jogurt naturalny 150g
  • Proszek do pieczenia 1 艂y偶eczka
  • Cynamon (opcjonalnie) 1 艂y偶eczka
  • Ksylitol 4,5 艂y偶ki

Spos贸b przygotowania:

  1. Bia艂ka ubi膰 na sztywno,
  2. Do piany doda膰 ksylitol i dalej ubija膰
  3. Nast臋pnie doda膰 偶贸艂tka – ubija膰
  4. Wymiesza膰 suche sk艂adniki: m膮k臋 i zmielone otr臋by i proszek do pieczenia
  5. dok艂adnie zmieszane suche sk艂adniki doda膰 do bia艂ek
  6. Do powsta艂ej masy doda膰 jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon – podkre艣li s艂odki smak babki
  7. Mas臋 przela膰 do formy najlepiej silikonowej (poniewa偶 nie trzeba jej nat艂uszcza膰)
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 160掳C oko艂o 30 min.

 

Je艣li przed Tob膮 jeszcze szykowanie wielkanocnych聽pisanek to 艣piesz臋 z pomoc膮 na 艣liczny ro艣linny motyw 鈥 prosty i pomys艂owy spos贸b na Wielkanocne pisanki!

B臋dziesz potrzebowa膰:

鈥 jajka (najlepiej z bia艂膮, bardzo jasn膮 skorupk膮)
鈥 zielona pietruszka z du偶ymi li艣膰mi (lub inne zio艂a np. lubczyk, kolendra, melisa, rukiew wodna)

鈥揼otowe barwniki do jajek
鈥損odkolan贸wki lub rajstopy (przy wi臋kszej ilo艣ci sztuk :D) nylonowe
鈥 garnek i woda do gotowania jajek

Spos贸b przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Pietruszk臋 namocz w wodzie i przyklej do jajka. Otoczone pietruszk膮 jajko owi艅 materia艂em nylonowym i zawi膮偶 ca艂o艣膰 (np. gumk膮 recepturk膮 lub supe艂kiem) Uwa偶aj, by listki czy kwiatki nie zwin臋艂y si臋 i nie przesun臋艂y. W艂贸偶 jajko do wody z barwnikami i mocz od 5-10 min (im d艂u偶szy czas聽 tym intensywniejszy kolor naszej pisanki). Wyci膮gnij i poczekaj a偶 barwnik wyschnie. Po 艣ci膮gni臋ciu materia艂u i usuni臋ciu listk贸w pietruszki jajka mo偶na delikatnie nat艂u艣ci膰 oliw膮.

Weso艂ych 艣wi膮t!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o